Aceton
Tudományos neve: Dimethylketon; aII. rendű propilalkohol oxidációjakor keletkezik. Előállítják úgy,hogy ecetsavas báriumot retortában erősen hevítenek, amidőn bomlás folytánkeletkezik és karbonát marad vissza; a nyers A. a jól hűtött szedőben gyűlössze: A nyers A.-tfaszénnel kozmás anyagoktól megfosztván, megolvasztott klórkalciummalmegszárítják, végül újból ledesztillálják. Színtelen, kellemes szagú folyadék,melynek sűrűsége 0°-on = 0,8144; 56°-on forr; meggyújtva kormozó-lánggal ég;vízzel, borszesszel elegyíthető zsírokat és gyantákat felold. Az alkalifémeksavanyú kénessav sóival, miként az aldehidek, kristályos vegyületeket alkot,melyekből (káliumkarbonáttal) a legtisztább kapható.
Forrás: Pallas Nagylexikon
Kapcsolódás
Maradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is
|