Kisszótár


Magyar Magyar Angol Angol
Ágoston... ----

Magyar Magyar Német Német
Ágoston... ----

Címszavak véletlenülCímszó:
Tartalom:

Ágoston

1. József (kis jókai), űgyvéd, volt orsz. képviselő, szül. Hatvanban 1800, megh. Pesten 1860 márc. 9. Hosszu ügyvédi pályáján szoros viszonyba jutott a politika vezérférfiaival, többek közt Kossuth-tal, kinek ügyét is védte a történelmi nevezetességü pörben. Megyegyüléseken mondott beszédeit Kossuth: Törvényhatósági Tudósításai közölték. Munkája: Felelet Wildner Ignácnak bizonyos magyar váltójogi kérdés feletti őszinte véleményére Pest 1844.

2. Á. József; az előbbinek fia, építész-mérnök s az Első magyar általános biztosító társaságnak vezértitkára, szül. Pesten 1843 nov. 30. Iskoláit Budapesten végezte s oklevelét a József műegyetemen kapta. Munkássága az építészmérnökségen, az adminisztráción, a közéletben való tevékeny részvételen kivül, hol mint fő- és székvárosi bizottsági tag, iskolaszéki alelnök, az Orsz. Magyar Iskolaegyesület belvárosi osztályának elnöke stb. fáradhatatlanul működik, az irodalomra is kiterjed, mely utóbbiban a poézis gyönyöreinek is részt juttat. Több költeménye jelent meg a Nefelejtsben (1861-1865); értekezése Baróti Szabó Dávidról a Figyelőben (1882); Bártfai László és neje című irodalomtörténeti tanulmánya a Budapesti Szemlében (1885 XLIV), azonkivül sok szakcikke a hirlapokban és folyóiratokban. Á. egyike a hazai legkiválóbb könyvkedvelőknek, kinek hungarikáit, s a történelemre, és irodalomra vonatkozó nagybecsü gyüjteményét a hazai elsőrangu magánkönyvtárak közé sorozzák. Kiváló izléssel berendezett könyvtárát Kossuth (Marasztonytól), Petőfi (Orlaitól), Sárosy (Szamossytól) eredeti arcképei diszítik. Munkába vette a magyarországi nyomdászat történetének megirását.

3. Á. Antal, iró, szül. 1829-ben, a szabadságharcban honvédtiszt volt, majd a császári hadseregbe sorozták, honnan mint főhadnagy lépett ki. 1860-tól a kat. sajtónak volt munkása, igy az Idők Tanujá-ban, később a Magyar Allamnál dolgozott, s 1874-től haláláig (1887), mint a Kath. Hetilap szerkesztője; titkára volt 1864-től a Szt. István-, később a Szt.-László-társulatnak. Egy Kis olasz tolmácsot irt, s elbeszéléseket fordított külföldi iróktól: A kandallónál (Eger 1878) és Családi körben (Budapest 1880).

Forrás: Pallas NagylexikonMaradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is