Kisszótár


Magyar Magyar Angol Angol
agrár szake... agrarian
agrár- agrarian
agrárreform... agrarian re...

Magyar Magyar Német Német
agrár & mez... agrarisch

Címszavak véletlenülCímszó:
Tartalom:

Agra

Kelet-India ugyanily nevűkerületének fővárosa az É. sz. 27° 10" és a K. h. 78° 5" alatt a Dsamna folyójobb partján 204 m. magasságban, Delhi-től délkeletre. A. India legnevezetesebbs leghíresebb városainak egyike. A XVI. század elején kezdett fejlődni, mikor(1504) Szihander Lodi császár székhelyét Delhiből ide tette át. A. díszépületeiegytől-egyig mór stilusban építvék s köztük a legnevezetesebbek: Dsehangirpalotája, kicsiny, de minden részleteben mesteri kézre vall, a kivitelbenmindenütt meglepő művésziesség nyilvánul, előcsarnoka teljes épségben áll fenn;a Moti-Maszdsid (Gyöngy-mecset), melynek fala kivül vörös homokkőből, belülvakító fehérségű márványból épült s tarkaszínű virágékítményekkel s a koránbólvett mondásokkal van díszítve, hellyel-közzel értékes drágakövek vannak beleillesztve; a Dsáma-mecset, a város É.-Ny.-i részében, igen impozáns épület; aNambagh, a Dsamna folyó bal partján, düledező félben levő mauzoleum; aTads-Mahal, a jobb parton, az erődtől másfél km.- nyire keleti irányban, Dsihansah és nejének mauzoleuma, melyen a bordeaux-i Austin mester vezetése alatt20000 munkás 22 évig dolgozott szakadatlanul. Hatalmas, vörös homokkőből épültkőfal egy hosszegyenközény alakú tért zár be, melynek rövidebb oldala 99 m. s ahosszabb, közvetlenül a Dsamna vize mellett elnyúló oldala 298 m. A főépületcsillogó fehér márványból épült s külsö alakjára nézve letompított szögletűnégyzethez hasonlít, hatalmas kupolája két félholddal díszített s aranyozottgömbbel végződik.

Az épületbelsejében igen díszes, márványból készült rácsozattal körülvéve két kenotafiumáll, mindkettő éppúgy, mint a falak, tarka szinezetű ékítményekkel és akoránból vett idézetekkel díszítve. Fény közvetlenül csak az ajtón át juthat bes a félhomályban még magasabbnak tűnik fel az óriási boltozat (78 m.). Afőépület mellett tágas kert van sok szökőkúttal. A XVIl. század közepétől,mikor Aurangzseb székhelyét ismét Delhibe tette át, A. elvesztette jelentőségéts egyre jobban hanyatlott. 1874-ben a mahrattok Madhudsi alatt nagy részétromba döntötték. 1803 szept. 23-án Wellington herceg megverte a mahrattokat sugyanez év okt. 17-én a vár is az angolok kezébe került. Az angol uralom alatta város ismét emelkedni kezdett.

A mostani városcsak fele részét foglalja el a régi város nagy (28,5 km2)kiterjedésének, a lakosság azonban gyarapodik, mert míg 1881-ben 160203 lakosavolt, 1891-ben már 165340-re emelkedett a lakosok száma; ezek között volt 97372hindu, 32,328 mohammedán, 4000 keresztény és 1000 dsain. A város műremekeitőleltekintve is, igen csinos; India legtisztább városának tartják. A városnagyobb új épületei közül említést érdemelnek: a Government College, a központifogház, a törvényszéki palota s az Akbar idejében épült kat. misszió ésárvaház. Jóllehet a kalkutta-pasavari fővonaltól távol esík, s azzal csak egyszárnyvonal köti össze, gabona- és gyapotpiaca igen híres. Fő behozatalicikkek: a cukor, gabona, só, gyapot, ló, teve, aszalt gyümölcs és fűszer;kiviteli cikkek: gyapotszőnyeg, aranyzsinór, nyers selyem, indigó, cukornád,faragott kövek stb. Mint kerületnek (division) 26288 km2 területevan (1881) 4.834064 lakossal. - V. ö. A. Cunningham, Archeological survey ofIndia, 4 kötet. (Kalkutta, 1874); E. Schlagintweit, Indien (Leipzig 1881-82.

Forrás: Pallas NagylexikonMaradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is