Kisszótár
Címszavak véletlenül
|
AgyagárukAz A.-at különböző módonosztályozhatjuk, de legcélszerűbb a technologiai osztályozás, melynél az agyagminőségét és égetésfokát és a rajta alkalmazott mázt vesszük tekintetbe. Azagyagcserép tömöttsége szerint az összes A.-at két főcsoportba oszthatjuk be:1. A., melyeknek cserepe likacsos, érdes törésű és mely a folyadékot mégbeszívja, és II. A., melyeknek cserepe kemény, kagylós törésű, és nem likacsos:Aszerint, amint az illető áru színes v. fehér agyagból készült és mázas v.mázatlan, következő csoportokba osztjuk be az agyagárut: I. A. likacsos,érdes törésű cseréppel: A) Mázatlan áruk, színes és likacsos cseréppel: téglák,terrakották, alagcsövek, mázatlan fazekasárú, magyar pipa stb. B) Agyagárukszínes és likacsos cseréppel: sziderolít, terralít színes lakkozottterrakotta-szobrok stb. C) Mázatlan áruk fehér és likacsos cseréppel: likacsosedények galván-telepekhez, kölni pipa. D) Mázas A. színes és likacsoscseréppel: fazekasáru kályhák, durva fayence, olasz majolika. E) Mázas A. fehérés likacsos cseréppel: finom fayence v. kőedény, modern majolika. II. A. kemény,nem likacsos, kagylós törésű cseréppel: A) Mázatlan, színes, kagylós törésű,nem likacsos A.: kongó tégla, keramit, wedgwood. B) Mázas A. színes, kagylóstörésű, nem likacsos cseréppel: mázas kőanyagáruk (Steinzeug). C) Mázatlan,fehér, kagylós törésű, nem likacsos A.: biscuit-porcellán. D) Mázas, fehér,kagylós törésű, nem likacsos A.: mázas porcellán. Az egyes A.-at l. az illetőcikkek alatt. Forrás: Pallas Nagylexikon Maradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is |
|