Kisszótár


Magyar Magyar Angol Angol
ajak lip
ajakbiggyes... pout
ajakfény lipgloss
ajakír rouge
ajakról val... speech-read...
ajakrúzs lipstick
ajakrúzs rouge

Magyar Magyar Német Német
ajak Lippe (e)
ajakrúzs Lippenstift...

Címszavak véletlenülCímszó:
Tartalom:

Ajak

A szájnyílás két megvastagodott széle, melyek egy különös izom által egymáshoz szoríthatók s ezzel a szájnyílást elzárják; ez az izom a gerinces állatoknál köridomú, s a szájnyílást különféle alakúvá változtathatja. Az ajkak (felső és alsó) külső felszínükön a külső bőr, belső felszínükön s szélükön a szájüreg nyálkahártyájával vannak borítva és nyálkamirigyekkel ellátva. A felső ajkat a férfiaknál durvább szőr fedi, melyet bajusznak neveznek. Az ébrényi fejlődés idejéből származó hiányos képződést nyúlajaknak nevezik.

Néha a felső ajak nyálkahártya-rétege az ajak szabad piros széle alatt hurkaszerűen elődudorodó nagyobb-kisebb redőt képez, mely egy barázda által a tulajdonképpeni ajak szélétől el van választva; ezt az állapotot kettős ajaknak nevezik. Az ajkak leggyakoribb betegsége a rák (ajakrák), mely főleg éltesebb férfiaknál tulnyomó gyakorisággal az alsó ajakon jön elő. Kölesnagyságú kemény göböcskével kezdődik az ajak piros szélén: ez lassan nő, átterjed a külső bőrre s kifordult szélű, göbös felszínű, kevés sárgásveres, híg nedvet adó apró fekélyként mutatkozik; növésében a rákos nedv felszívódása folytán az állalatti nyirokmirigyek megdagadnak, diónyi, néha ökölnyi nagyok lesznek s maguk is rákosan megbetegednek. Ha az ajakrákot, mely magától sohasem gyógyul, operációval elég korán tökéletesen eltávolították, akkor igen sokszor állandó gyógyulás várható. Ha azonban az operációt későn, már a mirigyek megbetegedése idejében végezték, akkor gyakran újra nő a rákos daganat, a mirigyek is elpusztulnak, s a beteg a rákos fekély eves nedvét ételeivel beszíva, kimerülésben elhal.

A. növénytani értelemben (labium). Midőn valamely egytagú, csöves növényszerv, leginkább a kehely és a szirom, úgy van két részre behasítva, hogy az egymás fölött vagy egymással átellenben levő (többnyire különalakú) két rész, vagy is az ajak, a hasítatlan résszel együtt valamely állat száját ábrázolja, akkor az ilyen szervet ajakosnak, a szerv felső részét felső A.-nak (labium superius), alsó részét pedig alsó A.-nak (l. inferius) mondjuk. Ismeretes példa az eroszlánszáj vagyis tátogató kerti virág.

A. tátogatás nem egyéb, mint a két ajaknak egymástól való eltávolodása v. összecsukódása. Több ajakos virágú növényt valamely állat fejéről neveznek. Ilyenek: ebfejű fű a. m: oroszlán- v. medveszájának a Dracocephalum (sárkányfej) v. pofóka, csákóka. Ajakos szokott lenni a virágnak a kelyhe, például a kakukfűé, vagy a szirma, például a Lamiumé és a Loniceráé, vagy ajakos ugyanannak a virágnak a kelyhe is, a szirma is, nevezetesen sok ajakosvirágú növényé, például a zsályáé. Az ajkakon gyakrabban még kisebb metszetek is vannak, p. az ajakos növények kelyhének a felső ajaka gyakrabban háromfogú vagy károm metszetű, alsó ajaka pedig kétmetszetű (3/2); a szirom felső ajaka ellenben gyakran két-, az alsó hárommetszetű (2/3). A vitorlás virágú növények között is van génusz (Cytisus, Sarothamnus) 2/3 metszetű ajakos kehellyel. Némelykor a csöves szirom felfelé féloldalúan, nyelv alakúra fejlődik, mint p. a fészkesek sugárvirága.

Ezt is szokás ajakosnak nevezni (egy-ajakú szirom), de ez helyesebben félszer-vagy nyelvalakú virág. Az igazi ajakos növények között (melyeknek kétajakú szirma van) az Ajuga meg a Teucrium látszólag egyajakú, mert az Ajuga szirmának felső ajaka csak picike a Teucriumé pedig végig van hasítva, azért úgy látszik, mintha az alsó ajakhoz tartoznék

A kétajakú szirom vagy nyitottajkú (ásító v. szájatátott Diószegi sz.: corolla ringens.) midőn a két ajak egymástól észrevehetően eltávolodik. Ezek az igazi ajakosak v. ajakos növények (Labiatae). Ezeknek a felső ajaka gyakran boltozatos vagy sisakalakú (labium fornicatum seu l. galeatum). Ha a felső ajak az alsón vagy az alsó A. inyén (galeatum) nyugszik, a torka el van zárva, a szirmot csukottajkúnak (álarcos, gunyoló, lárvás, alakos, corolla personata nevezzük. Ezeknek a virága a tátogató.

Forrás: Pallas Nagylexikon

KapcsolódásMaradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is