Kisszótár


Magyar Magyar Angol Angol
akadémiai academic
akadémiai t... academic

Magyar Magyar Német Német
akadémia Akademie (e...

Címszavak véletlenülCímszó:
Tartalom:

Akadémia

Platón az i. e. IV. sz.-ban az athéni Akadémosz hérosz temploma melletti ligetben oktatta tanítványait, innen az akadémia alapjelentése: a tud.-kal és művészetekkel való foglalkozás helye, ill. alkalma.


A reneszánsz idején akadémianak nevezték a főúri udvarokban tevékenykedő, tudósokból és művészekből álló csoportokat, felújítva az ókori kifejezést; a firenzei Medici-udvar "Academia Platonica"-jának tagjai elsősorban a platóni filozófiával foglalkoztak.


Az 1599-i jezsuita Ratio Studiorum -ban akadémia a neve az isk.-rendszer azon tagozatának, ahová a növendékek az ötoszt.-os gimn. elvégzése után léphettek, tananyaga lényegében az egy.-ek facultas artium ának, bölcsészkarának humán-reál tud.-ait ölelte fel. Ez az elnevezés széles körben elterjedt a XVII-XVIII. sz.-ban.


Ugyanebben az időben a kat. gimn.-okban akadémianak nevezték azokat a tanórán kívüli foglalkozásokat, amelyeken a növendékek saját dolgozataikat olvasták fel, szónoklataikat, verseiket adták elő, zenedarabokat mutattak be. A hangverseny neve ekkoriban: "muzsikális akadémia".


Az 1777-i Ratio Educationis isk.-szerv.-ében az akadémia főisk.-szerű intézmény: a gimn.-ot végzett növendékek itt egyrészt bölcsészettud.-i tantárgyakkal, másrészt jogtud.-okkal foglalkoztak (jogakadémia).


Egy-egy ország tud.-os és művészeti életének legkiválóbb képviselőiből alakult testület, amelynek feladata a tud.-ok és művészetek szervezése, ápolása és fejlesztése az adott országban. Az első ilyen funkciójú Franciao.-ban létesült, 1635-ben al.-ta Richelieu bíboros Párizsban az Académie Française-t. (Magyar Tudományos Akadémia).


A XX. sz.-ban az akadémia a felsőfokú oktatási intézmények egyik - lényegében a főisk.-val azonos - válfaja. Gazdasági (mezőgazdasági) akadémia.

Mészáros István

Szerkesztette: Lapoda MultimédiaMaradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is