Kisszótár


Magyar Magyar Angol Angol
Alakfa... ----

Magyar Magyar Német Német
Alakfa... ----

Címszavak véletlenülCímszó:
Tartalom:

Alakfa

A kertészetben a gyümölcsfák (főleg a törpefák) különféle mesterséges alakokban neveltetnek, részint, hogy a szemre kedvező benyomást gyakoroljanak, részint, hogy áltatok bizonyos helyek p. falak, kerítések kihasználtassanak, egyszersmind feldiszíttessenek. Az A: k rendesen korábban teremnek, mint a közönséges fák, de életük rövidebb. Felnevelésük ügyes kertészt kíván s ápolásuk is folytonos gondot ád. Leggyakoribb A.-k a következők: 1. A gulafa. Olyan fát neveznek így melynek oldalágai a törzs alsó részétől felfelé fokozatosan rövidülnek ez, egyike legrégibb és legbővebben termő alakoknak, de csakis szabad helyre való.

Gulának valamennyi fát lehet nevelni, de legjobban alakítható így a körtefa. Egyik változata a szárnyas gulafa, amely az előbbitől azáltal különbözik, hogy oldalágai a törzs kerületén egyenletesen, egyes síkok irányában vannak elosztva, úgy, hogy az egy-egy síkban elterjedő ágak egy-egy szárnyat alkotnak van 3-4 és 5 szárnyú gulafa ez utóbbi a legkedveltebb.

2. Az orsófa. Így neveztetik az olyan körülbel 3 m. magas fa, mely egész tetejéig csupa rövid oldalágakat visel, úgy hogy a fa koronája nagyon hasonlít az orsó alakjához;. többnyire csak körtefákat nevelnek ilyen alakban; előnye e fáknak, hogy kevés tért igényelnek. 3. A bokorfa, amelynek törzsén minden irányban úgy fejlődnek az ágak, hogy koronája egy golyóalakot képez (mint a golyóakácnál). 4. A pányvafák (redélyfa palmetta). Így nevezik az olyan fákat, amelyek ágai mindig csak egy síkban terülnek el; hogy ez lehetséges legyen, az ágakat lécezetekhez és dróthálózatokhoz kötik ki. Nagyon sok változata van, ilyenek: a legyezőfa szárnyas-, a karosgyertyatartó, a lant, a kör-, az «U» alakú és a Verrier fa; valamennyi között a, legkedveltebb a Verrier-féle pányvafa.

Pányvafákat különösen az őszi barackból szeretnek nevelni, de nagyon szépen nevelhetők a körték is. A szegélyfák (kordonok, giriandfák):. Így nevezik az olyan fákat, amelyek törzse csak egy, legfeljebb két ágat alkot; ezeken csak rövid termő ágak neveltetnek. Több változatuk van, ilyenek: a függőleges a vízszintes, a ferde és a kígyódzó szegélyfa.

Az alakfák közül főleg a pányvafákat és a szegélyfákat karolják fel újabban, mert velök kis kertekben minden tért ki lehet használni s különben is a kerteknek nagy díszévé válnak, korai termésük mellett megvan az az előnyük is, hogy a fagytól könnyen óvhatók.

Forrás: Pallas NagylexikonMaradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is