Alany, Vadalany
(Régiesen: alány)
Különösen a kertészek szeretik használni anyatő v. vadtő helyett, l.
Ojtás. A gyümölcskertészetben, szőlészetben az olyan növényt
mondják A.-nak, amelyet csupán gyökérzete v. gyökérzete és törzse
miatt nevelnek, de gyümölcséért nem, miért is vm. más növénynek -
amelynek gyümölcsét termelni óhajtják - ágával nemesítik be.
Alanyokat a filoxéra miatt használunk. Az alanyfajták szülői között
amerikai szőlőfajok szerepelnek, hiszen ezek hordozzák az ellenálló
képességet a filoxérával szemben. Kiválasztásukban fontos szerepet
játszik a mész- és a só tűrő képességük. A mésztűréshez a
talajvizsgálati eredmények közül a magyar mészfokot (aktív mész,
leiszapolható rész mésztartalma) kell figyelembe venni.
A leggyakrabban használt alanyok a következők:
1. Riparia Portalis
2. Rupestris du Lot
3. Berlandieri X Riparia T.K. 5BB
4. Berlandieri X Riparia T. 5C
5. Chasselas X Berlandieri 41B
6. Berlandieri X Riparia S.O.4 - kifejezetten mésztűrő
7. Fercal - a legnagyobb mésztűrő képességű alany
Maradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is
|