Kisszótár


Magyar Magyar Angol Angol
alapszövet matrix, mat...

Magyar Magyar Német Német
Alapszövet... ----

Címszavak véletlenülCímszó:
Tartalom:

Alapszövet

Növényszövettani műszó, a bőrszövethez meg az edénynyalábrendszerhez nem tartozó, többnyire parenchym sejtek összege. A szárnak, gyökérnek és leveleknek legnagyobb részét az A. alkotja. A növényeknek ez a puhább része, s a keményebb edénynyalábok bennök futnak, vagy az A. elemei a nyalábhoz támaszkodnak. Az alacsonyabb szervezetű növényeknek (melyeknek még edénynyalábjok nincsen) belseje csupa A. Az edényes növényben a bőrkerítette téren belül azokat a helyeket tölti ki, melyet az edénynyalábok el nem foglaltak. Ahol a nyalábok befejezettek, gyakran az A. a legtetemesebb (egyszíkűek, páfrányok).

A tűlevelű meg a kétszikű fák nyíltnyalábú gyökerében és szárában a fás részekhez képest az A. jóval kevesebb. Itt az A. az edénynyalábok körbeli helyzete következtében kerületi, s mindjárt a bőr alatt levő részre (elsőd kéreg), továbbá a fa kellő közepén végighúzódó bélre (vőgy) válik, s a kettőt az edénynyalábok között végighuzódó bélsugár köti össze. A legeslegtöbb gyökérben az edénynyalábok beletlen hengert alkotnak, mely a főtengely helyére esik, s az A. csak a külső kéreg marad. Az A. sejtje ritkábban prosenchymás is lehet. Ekkor a sejtek keményfalú sklerenchyma-szövetet alkotnak, mint p. az albőrben vagy pedig védőhüvelyt az edénynyalábok körül. A körte húsa is legnagyobb részt A. s benne a rögek igen vastagfalú, kemény sejteknek (kősejtek) a csoportja.

A parenchyma-nemű, vagyis puha A.-t többnyire vékonyfalú, leves sejtek alkotják, köztük kisebb-nagyobb sejtköz is van. Az elsődkéreg meg a levelek A.-ében plazma és kloroplazma is van, sejtjei újra osztódhatnak. Az A. parenchymája vezeti az átsajátításnak nem magfehérjenemű termékeit, p. a keményítőt, dextrint, cukort, inulint, továbbá az olajat, a gyantát meg a növénysavakat. Magfehérje-nemű anyag is képződik benne, s ez azután a sejtekben a tartalék-táplálékot gyarapítja. Az A.-hez tartozik a collenchyma is. A levelek zöld alapszövete a levél belsejének legnagyobb részét alkotja (kivéve az erezetet) s ezt mesophyllumnak v. levélparenchymának nevezzük.

Forrás: Pallas NagylexikonMaradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is