Alcarrazas
(spanyol, az aras alkazasetből),
az ivóvíz hűsen tartására használt likacsos agyagkorsók spanyol elnevezése. E
korsók sárgásbarna, ritkábban vörös színűek; és utóbbiak becsesebbek, mert a
víznek állítólag jó ízt is adnak. A korsó likacsain annak felszinére átszivárgó
víz árnyékos, de szellős helyen gyorsan párolog és melegkötés által azt tartalmával
együtt néhány fokkal a környező levegő hőmérséke alá hűti. A gyöngén kiégetett
korsók anyaga Darcet szerint mész-, agyag és kovaföld keveréke, kevés
vastartalommal. Ugyanilyen célra nálunk is használnak mázatlan és likacsos
korsókat. Céljoknak aránylag csak rövid ideig felelnek meg, mert likacsaik
nemsokára bedugulnak.
Forrás: Pallas Nagylexikon
Maradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is
|