Kisszótár


Magyar Magyar Angol Angol
Aldehidek... ----

Magyar Magyar Német Német
Aldehidek... ----

Címszavak véletlenülCímszó:
Tartalom:

Aldehidek

(aldehyd), csoportja a szénvegyületeknek, amelyek valamennyien a jellemző CHO (hidrokarbonil) egyvegyértékű atomcsoportot az aldehid-csoportot tartalmazzák. Az A. az első rendű alkoholok enyhe oxidációja folytán keletkeznek; ez az A. legfontosabb képződési módja, p.

CH8.CH2OH+O = CH3.COH+H3O

étil-alkohol              étilaldehid.

E példa mutatja, hogy az A. úgy képződnek, hogy csak az elsőrendű alkohol-csoport oxidálódik. Erősebb oxidációkor az A.-csoport COOH karboxil-csoporttá alakul és belőlük savak lesznek, míg a fejlődő hidrogén alkoholokká redukálja. Így tehát az A. az alkoholok és savak között átmenetet képeznek. A legfontosabb jól ismert A. ezek

 

fs.

fp.

Metil v. formald.

csak gázalakban ism.

csak gázalakban ism.

Irtil v. acetald.

0.801

 21 C°

Propil-aldehid

0.807

49 C°

Normál butilald.

0.817

75 C°

Isobutilald.

0.790

63 C°

A nem telített alkoholokból is A. keletkeznek az oxidációkor; ilyenek az allilaldehid v. akrolein és a kroton-aldehid. Az A. könnyen oxidálódván, a nemes fémek oxidjait fémmé redukálják. E sajátságukat felismerésükre használják, az ammoniás ezüstnitrát-oldatból ugyanis különösen enyhe melegítéskor fémezüstöt választanak le, amely az üveget tükrözően bevonja. Ammoniával és alkall-fémek biszulfitjaival szépen kristályosodó vegyületéket képeznek. Alkall-hidrooxidok elgyantásítják könnyen polimerizálódnak.

Forrás: Pallas NagylexikonMaradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is