Áldoztató kehely
A katolikus egyházban az ősi
időkben a pap által használt áldozati kelyhen kívül, a hivők számának
szaporodásával, szükséges lett egy nagyobb kehely a szent vér számára, melyből
az akkor még két szin alatt áldozó hívek azt magokhoz vettek. Később a szent
test számára vált szükségessé, mikor a hivek a szt. misén kivül is kezdtek a
már előbbi szt.-misében konszekrált szt. testet magukhoz venni. Ez értelemben
az Á. edény (ciborium), melyben a hivők számára az oltári szentséget őrzik.
Csukható fedele van és fehér selyem, lehetőleg arannyal diszített köpennyel
takarva. Kivánatos, hogy ugyanabból az anyagból készüljön, mint a szt. misénél
használatos kehely. és hogy csakis arra jogosított pap áldja meg.
Forrás: Pallas Nagylexikon
Maradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is
|