Kisszótár


Magyar Magyar Angol Angol
Alexios... ----

Magyar Magyar Német Német
Alexios... ----

Címszavak véletlenülCímszó:
Tartalom:

Alexios

több bizánci császárnak a neve: 1. l. A. Komnenos, uralkodott 1081-1118. Komnenos Izsák császárnak testvéröccse, s Dukasz Mihály császárnak és utódjának, Nikephoros Botaniatesnek szerencsés hadvezére volt. A törökök ellen gyűjtött serege császárnak kiáltotta ki (1081), mire diadalmasan vonult be Konstantinápolyba s Nikephoros császárt letette. A törökökkel békét kötött, hogy az országába tört Guiscard Róbert normann herceg ellen fordíthassa erejét. Velencével és IV. Henrik német császárral szövetkezve megmentette trónját. 1088-91 a Duna mellett harcolt a bessenyők ellen s azután ismét a törökök ellen Kisázsiában. Nagy baja volt 1096-ban a birodalmán átvonuló keresztesekkel s ismételten a normannokkal (1107-08). Meghalt 1118 aug. 15. Országát, melyet zilált állapotban talált, rendbe hozta s hadügyét és pénzügyeit javította. Az eretnekséget (paullciánusok és bogomilok) üldözte. Életet leánya, Anna Komnena írta meg «Alexias» c. alatt (l. Anna).

2. II A. Komnenos, Manuel császár fia, uralkodott 1182-1183. Rokona Andronikos gyilkolta meg.

3. III. A. Angelos, uralkodott 1195-1203 miután testvérét, Izsák Angelost, a tróntól s szeme világától megfosztotta. Midőn Alexios Izsák fia a keresztesekkel Konstantinápoly falai alá érkezett, III. A. Kisázsiába menekült, de ott veje, Lasharis Tódor, a niceai kolostorba zárta, ahol meg is halt.

4. IV. A. Angelos t, császár, uralkodott 1203-4. (L. III. A.) A keresztesek trónra emeltek de midőn igéreteit (nevezetesen a görög egyháznak a római egyházzal való egyesítését) be nem válthatta, szövetségesei ellene fordultak. Meggyilkolta udvari szolgája, Murtzuphlos Alexios.

5. A. Komnenos, Andronikos Komnenos unokája. Konstantinápoly eleste után (1204) Pontusbán uralkodott Kisázsiában, Szinopetől a Phazisig. Unokája János a császári címet vette föl s utódjai mint Trapezunt (Trebisonde) császárjai 1461-ig uralkodtak, amikor II. Mohammed szultán ennek a birodalomnak is véget vetett. L. Hopf-Herzberg és Finlay ideszóló műveit.

Forrás: Pallas NagylexikonMaradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is