Álgyümölcs
(áltermés, fructus spurius,
növ.),olyan fajta, többnyire husos gyümölcs, mely nem egymagából a termőből
származik, hanem ezenkivül még a virágnak más része is hozzájárul alakulásához.
Ezelőtt az,.A.-öt gyakran a kehelynek meghúsosodásából s a termővel való
összeforradásából magyarázták (alma, körte). Az újabb vizsgálatok és
magyarázatok szerint ez helytelen s az g. alkotásához a termőn kívül rendesen a
virág nyelének v. tengelyének elhúsosodása járul, vagyis a legtöbb álgyümölcs
tengelyképlet. Álgyümölcs a rózsa csipkebogyója (cynosbatus, stegoearpium,
cynorrhodon); mert ez az urnaképen alakult vacok (virágnyél teteje)
elhúsosodása, a benne levő szúrós csontocska (l. Segg-vakaró) az igazi
gyümölcsszem. A. a szamóca, mert leveses, jóizü gömbje a vacok elpozsgásodásából
származik; a felszinét borító apró csontocska az igazi gyümölcsszem. Az alma a
virág alakulása közben a magzattal (csutka) összeforradó, elhúsosodó és a
kehelykoronázta virágtengelyből ered; igazi gyümölcse az ötrekeszű csutka. A
szeder és málna gymölcse társas bogyócska, de a húsos vacokkal Á.-csé elegyül.
A spinótnak a leple, a zabnak a toklásza járul az Á. képzéséhez. Az Á.
virágzatból is képződik; ez az álgyümölcsözet (l. o.). A tölgy, bikk és
szelidgesztenye gyümölcsének a makkcsészéje (cupula) abból a csészealakú
szervből lesz, amely termékenyülés után a magzat és lepel között fejlődik és
külső oldalán pikkelyes v. szurós. L. még Álbogyó, Ambrosiaceae Akassú fa.
Forrás: Pallas Nagylexikon
Maradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is
|