Kisszótár


Magyar Magyar Angol Angol
alkalmazott... ----

Magyar Magyar Német Német
alkalmazott... ----

Címszavak véletlenülCímszó:
Tartalom:

alkalmazott művészet

Design: eszköz- és gyakorlati rendeltetésű tárgytervezés, amely, művészi-esztikai igénynek is megfelel. Tárgykörébe tartozik: a formatervezés, a belső építészet, a plakát- és reklámgrafika, a könyvművészet, a divat és jelmeztervezés stb. Az alkalmazott művészettel több művészeti és ismeretterjesztő folyóirat is foglalkozik (pl. Lakáskultúra, Múzsák stb.).


olyan műalkotások gyűjtőneve, amelyek más alkotásnak alárendeltjei, annak díszítő, hangulati stb. részelemei (pl. épületek díszítését szolgáló szobrok).


Függő művészet: azon művészi alkotások összefoglaló elnevezése, amelyek alkotás (szemben az autonóm művészet produkcióival) társadalmi funkcióikat tekintve nem a művészi tükrözés feladatainak betöltésére hivatottak, vagy e feladatokat önmagukban - anélkül, hogy nekik fölérendelt társművészeti alkotások kereteibe illeszkednének - nem képesek betölteni. Ide tartoznak tehát mindazok a művek, amelyek kizárólag (mint a díszítőművészet), ill. más, nem esztétikai funkciók betöltése mellett (mint az építőművészet, iparművészet) az emberi környezet megszépítésére, a szépség élményének felkeltésére hivatottak, vagy más alkotások kiegészítéseként (pl. illusztráció, aláfestő zene), betéteként funkcionálnak.

Szerkesztette: Lapoda Multimédia

KapcsolódásMaradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is