Kisszótár


Magyar Magyar Angol Angol
Alkoholok... ----

Magyar Magyar Német Német
Alkoholok... ----

Címszavak véletlenülCímszó:
Tartalom:

Alkoholok

fontos csoportja a szénvegyületeknek; pozitív szénhidrogéngyöknek, hidroxiddal való vegyülékeinek tekinthetők; ha Rn n vegyértékű pozitív szénhidrogén-gyököt jelöl, akkor az A. általános képlete: Rn (OH) n. Az A.-ban ahány hidroxil van, azt annyi vegyértékűnek mondjuk. Megkülönböztetünk továbbá első-, másod és harmadrendű A: at, aszerint, amint bennök az 1 vegyértékű CH2OH gyök, v. a 2. vegyértékű CH.OH, avagy a 3. vegyértékű: COH gyök foglaltatik. Az I.-rendű A.-ra jellemző, hogy az oxidációkor előbb aldehidekké, azután savakká lesznek, a II.-rendű A.-ból ketonok v. acetonok keletkeznek, míg a III.-rendű A. az oxidációkor egyszerűbb vegyületekre bomlanak.

Az 1. vegyértékű v. tulajdonképeni A. homológ sorozatokat képeznek ezek közül a legfontosabbak a következők:

Metil-alkohol v. fa-szesz

CH3OH

Etil v. borszesz

C2H5OH

Propil (2 izomerja van)

C3H7OH

Butil (4 izomerja van)

C4H9OH

Amul (8 izomerja van)

C5H11OH

Cetil

C16H33OH

Ceril

C27H55OH

Melissil

C30H61OH

E sorozat első tagjai fizikai sajátságaira nézve a közönséges borszeszhez hasonlítanak; a középső tagok olajszerű sűrű folyadékok, melyeknek sem szaguk, sem ízük nincsen, a sorozat utolsó tagjai közönséges hőmérséken szilárdak.

A 2. vegyértékű alkoholokat glikoloknak is nevezik; közömbös hatású sűrű édeskés ízű folyadékok; legösmertebb közöttük az etilenglikol C2H4.(OH)2. Általában a hidroxil gyökök szaporodásával az alkoholok sajátságaikra nézve mindinkább a cukrokhoz közelednek.

A 3. vegyértékű A. v. glicerinek sűrű, nagyon édes folyadékok; a legösmertebb a glicerin C3H5(OH)8. A 4., 5. és 6. vegyértékűek édesízű kristálykákat alkotnak, és sokban hasonlítanak a cukrokhoz. Ilyenek az eritrit (4.), quercit (5.) és a mannit (6. vegyértékű).

Az aromás vegyületek között is vannak alkoholok, és pedig az olyan benzol származékot tekintik annak, amelynek oldalláncában az alkohol-csoport előfordul. llyen például a benzilakohol C6H5.CH2OH.

Forrás: Pallas NagylexikonMaradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is