Alkoholométer
borszeszmérő, oly areometer, mely
tapasztalati osztályzattal van ellátva, úgy hogy a borszesz alkoholtartalmát
súlyv. térfogatszázalékokban közvetlenül mutatja. Mivel a borszesz sűrűsége
különböző hőmérséken lényegesen más-más, ezért v. megszabott hőmérséki fokon
kell a készülékekkel dolgozni, v. a borszesz hőmérsékét tekintetbe véve,
megfelelő táblázatokkal, a javító szám értékét megállapítani. Az
alkoholtartalmat v. súlyv. térfogat-százalékokban szokás kifejezni. A
súlyszázálék azt jelenti, hogy hány súlyrész alkohol van a folyadék 100
súlyrészében, a térfogat-százalék pedig, hogy hány térfogat tiszta alkohol van
a folyadék 100 térfogatában. A közéletben minálunk ugyszólván mindig térfogat
%-okban szokás az alkohol-tartalmat kifejezni. Az olyan folyadékok, amelyek
vizen és alkoholon kívül más anyagot is tartalmaznak, minők a bor, a sör, a
likőrök, ezeknek alkoholtartalmát közvetlenül az A.-rel nem határozhatják meg.
Az ilyen folyadékokból lemért térfogatot gondos hűtés mellett a kétharmadáig
ledesztillálják és a desztillátumot az eredeti térfogatra felhigítják; ennek a
folyadéknak az alkohol-tartalmát határozzák azután a szokásos módon. Salleron
szerkesztett ilyenféle desztilláló készüléket. Olyan készülékek is vannak a bor
v. sör szesztartalmának a meghatározására, amelyek azon alapulnak, hogy a
különféle szesztartalmu folyadékok forráspontja más-más. (Ebullioskop,
Ebulliometer.)
Forrás: Pallas Nagylexikon
Maradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is
|