Allantiázis
(botulismus) kolbászmérgezés,
mely leginkább májas és véres hurka, kolbász evése után, rothadási alkaloidok,
nevezetesen ptomatoatropin, ptomatomuskarin és mydalein hatása következtében jő
létre, és a hurkán kívül (melynek mérgező hatása abból magyarázható, hogy
nagyon erősen van tömve és oly vastag, hogy egész átmérőjében nem füstölhető át
kellőleg) még romlott sonka, hal, vagy cornet beef evése után is fölléphet.
Oroszországban a nagy bőjt idején a romlott hal evése idézett elő hasonló
mérgezéseket. Leggyakoribb azonban az A. Württembergben, hol 1800-1850-ig 400
mérgezés fordult elő 150 halálos esettel: leginkább a téli és tavaszi
hónapokban, s különösen áprilisban fordul elő. Már megbüdösödött kolbászban nem
találhatók fel a mondott mérgek, melyek iránt különösen az öregek s elgyöngült
emberek érzékenyek. Savanyú élelmi szerek együttes evése fokozni látszik az
A.-t talán azért, mert ilyenkor a mondott bázisokból jól oldható sók képződnek.
A mérgezés már félóra múlva jelentkezhetik az evés után, de rendesen csak 1224
óra múlva, s esetleg már 3/4 óra alatt gyógyulással végződhetik, a halál
ellenben rendesen csak 1-2 hét múlva következik be. Törvényszéki orvosi tekintetben
az A. rendkívül fontos, mert a mérgezés szimptómái fölötte hasonlók az
atropinmérgezéséhez (1. Belladonna), s így arra lehetne gondolni, hogy bűnös
szándékú nadragulyamérgezés esete forog fenn. Legfölebb annyi a különbség, hogy
az A.-nál gyakran kancsalitás, a felső szemhéj és a lágy szájpadlás bénasága is
észlelhető. A mérgezés orvosi kezelése hánytatók, hashajtók (különösen kalomel)
és pilokarpin adásában áll.
Forrás: Pallas Nagylexikon
Maradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is
|