Kisszótár


Magyar Magyar Angol Angol
almabor cider
almabor-kés... cider-house...
almabor-kés... cider-mill
almabor-pré... cider-press...
almabor-tör... cider pomac...
almaborból ... cider-cup
almabornak ... cider apple...

Magyar Magyar Német Német
Almabor... ----

Címszavak véletlenül



Címszó:
Tartalom:

Almabor

Az almabor különböző fajta, sok édes levet tartalmazó almából készül. Az érett almát leszedik, az éretlent, rothadót, férgeset kiválogatják s pár heti utánérlelés után megreszelik vagy megzúzzák és kisajtolják. 100 kg. alma 30-55. liter almamustot ád, melyet magára hagyva vagy több-kevesebb cukrot téve hozzá, kierjesztenek. Az erjedésnek csak kotyogóval ellátott hordóban szabad történnie, mert az almamust, ha levegő fér hozzá, könnyen megecetesedik. Az almamustot cukros vízzel szokták szaporítani, mi egyrészt a túlságos savanyúságot mérsékli, másrészt a szesztartalmat fokozza. Az almamust igen lassan erjed, miért is borseprőt, szőllőtörkölyt, v. szőllőmustot is szoktak hozzátenni. Az A. azután épp úgy kezelendő, mint a szőllőbor, de még annál is nagyobb figyelmet követel, mert kevés szeszt tartalmazván, a megromlásnak nagyon ki van téveAz A. kellemes savanykás ízű ital, melyet főleg Franciaországban, Németországban, Ausztria némely vidéken és Angliában is készítenek.

Forrás: Pallas Nagylexikon



Maradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is