Kisszótár


Magyar Magyar Angol Angol
Almamoly... ----

Magyar Magyar Német Német
Almamoly... ----

Címszavak véletlenülCímszó:
Tartalom:

Almamoly

(Carpocapsa pomonana H. a. m. Grapholitha pomonella L. állat). Az apró lepkék (Microlepidoptéra) és pedig a levélsodrók (Tortricidae) családjába tartozik. Majdnem az egész földgömbön el van terjedve és az almának férgesedését okozza. A pille kifeszített szárnyvégei 20-21 mm.-nyire vannak egymástól. A felső szárnyak színe szürke, hullámos barna sávokkal és néhány aranyos zománcú vonallal. Júniusban és júliusban jelenik meg és petéit egyenkint rakja a kis éretlen almára vagy körtére. A kikelő álca (almakukac, almaféreg) először körüljárja az almát, itt-ott beleharap a felületes sejtszövetekbe, végre belefutja magát a gyümölcs közepébe és a magházat emészti fel. A befutás helye beheged, úgy, hogy agyideig semmi sem árulja el az alma férgességét. Később, ha ürüléke szaporodik, egy kifelé rágott csatornán át tolja ki a levegőre; de néha, különösen ha nagyobb a gyümölcs, csak akkor rág lyukat kifelé, ha be akar bábozódni. A hernyó fiatal korában fehér, később húsvörös, feje és nyaka barna. Négy-öt hétig tart fejlődése (augusztusban és szeptemberben), és ha egészen felnőtt, elhagyja az almát és valamely rejtekhelyet keres, ahol kis szövetben bebábozódhassék. Többnyire a fa törzsöke felé igyekszik, és annak kéregrepedései közt választ magának helyet. A gyümölcsős kamrákban kibuvó példányok a gerendák és állványok repedései, zugai közt hozódnak meg. Az almamoly helyenkint annyira elhatalmasodik, hogy az almatermelést ugyszólván lehetetlenné teszi. A férges alma idő előtt érik és félnagyságban hull le a fáról.

A védekezés nálunk Európában eddig arra szorítkozott, hogy a hernyókat és bábokat semmisítették meg. Erre a célra a következőket ajánlják:

Az almafák alá a gyümölcshullás idején sertéseket kell hajtani, és a lehulló almát s körtét naponként föletetni velük, mielőtt a hernyó a gyümölcsből kimászna. 2. A fa törzsöke körül többféle magasságban rongyot és szalmát kell körülkötni, hogy közte a bebábozódás végett fölfelé mászó hernyók meghozódhassanak. Az ilyen kötéseket később el kell égetni, esetleg a rongyokat csak forró vízben fertőteleníteni, a kötés alatt levő kéregrészt pedig valami rovarellenes szerrel (p. antracén-olajjal) jól bemázolni. 3, A gyümölcsös kamrákban mindazokat a helyeket, hová az almamoly hernyói behozódhattak, a tél folytán karbolsavas vízzel, vagy petroleummal bemázolni. Természetes, hogy ezek az eljárások csak akkor vezetnek sikerre, ha a szomszédságban vagy nincsenek almafák, vagy pedig a szomszédok is ugyanezt az írtó eljárást alkalmazzák, mert különben a hanyag szomszéd kertjéből átrepülő pillék megint csak inficiálnák almáinkat. Majdnem egész Észak-Amerikában a zápor az arzénsót lemosta. A kísérletek azt mutatják, hogy még az igen gyenge arzénsó-adagokkal is meri menthető a termés nagy része.

Forrás: Pallas NagylexikonMaradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is