Almasav
A bor egyik legfontosabb sava. A borban lévő almasav a szájban éles, húzós érzetet kelt. Ez a savfajta a bor egyik meghatározó sava a borkősav után.
A szőlő érettségétől függ, hogy a borban mennyi lesz az almasav aránya: az éretlen szőlő több, az érett szőlő kevesebb almasavat tartalmaz.
Mennyisége a borban 0-8 g / Liter körül mozog. A literenkénti 8 gramm igen magasnak számít: az alacsony érték (ki gondolta volna) a 0.
Az almasav lebomlása MaIo-laktikus erjedés. Az almasavat baktériumok szén-dioxid keletkezése közben tejsavvá bontják. 1 gramm almasavból általában 0,7 gramm tejsav, a különféle baktériumok tevékenységének köszönhetően.
A vörösboroknál előnyös lehet, de a lágy borokban káros folyamat.
.
Maradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is
|