Kisszótár


Magyar Magyar Angol Angol
Altisztek... ----

Magyar Magyar Német Német
Altisztek... ----

Címszavak véletlenülCímszó:
Tartalom:

Altisztek

a közös hadsereg és a honvédség valamint a csendőrség katonaállományába tartozó, rangosztályba nem sorozott tisztesek, továbbá a foglárok, törzsőrmesterek, s a műszaki segédszemélyzetet képező műmesterek (katonai földrazi intézetben, hadmérnöki igazgatóságoknál stb.). Az altisztek az őrvezetők és a közkatonák közvetlen előljárói vagy följebbvalói, akikkel élnek s akikkel folytonosan érintkeznek, amiért is azoknak nem csak oktatói, de katonai nevelői is.

Altiszti iskolákat, a közös hadseregben télen a századoknál szerveznek s azokban a századparancsnok és az ez által egyes tantárgyak előadására vezényelt alantos tisztek, hadapródok, esetleg arra képes altisztek is, a század altisztjeit és az altiszti rendfokozatba való kiképzésre alkalmas közkatonákat az altiszti hatáskörben teendők végrehajtására szükséges ismeretekre oktatják. Ha a századok létszáma igen csekély, akkor két vagy több század együtt szervez egy iskolát.

A honvédségnél az újonckiképzés után az altiszti rendfokozatokra kiképezhetőknek vélt honvédeket zászlóaljanként gyűjtik össze és elméleti, valamint gyakorlati úton az altiszti teendők ellátására szükséges ismeretekben oktatják. Tanítókul a zászlóalj tisztjeit és hadapródait alkalmazzák.

Altiszti rend fokozat öt van: az 1-sőbe tartoznak a hadapród-tiszthelyettesek s a segédorvoshelyettesek; a 2-ikba a törzsőrmesterek s a foglárok; a 3-ikba az őrmesterek, tűzmesterek, tábori távirászok, számvevő altisztek (őrmesterek), puskaművesek, gyógykovácsok és mesterek, a vadász-zászlóalj-kürtösök, az ezredtrombitások s az ezredkürtösök; a 4-ikbe: a szakaszvezetők, törzsvezetők, az l. o. orvosnövendékek, az I. o. gyógyszerész- és állatorvosi segédek, a gyógykovácsok, puskművesek stb., az 5-ikbe: a tizedesek, alvadászok, lövegirányzók, zászlóalj-dobosok és kürtösök, század és ütegtrombitások stb.

Altiszti rendfokozatjelek a közös hadseregnél valamint a honvédségnél és csendőrségél a gallérra varrt fehér posztócsillagok és sárga selyem csíkok; az altiszti rendfokozatok szerint van kettős csík 3 csillaggal, egyes csík 3 csillaggal, pusztán csak 3, 2 és 1 csillag. Ezenkívül az altisztek oldal fegyvereiken selyemből vagy gyapjúból készített kardbojtot és a díszöltözethez tartozó csákójukon egy- vagy két-csíkú paszományt viselnek.

Forrás: Pallas NagylexikonMaradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is