Kisszótár


Magyar Magyar Angol Angol
Altruizmus... ----

Magyar Magyar Német Német
Altruizmus... ----

Címszavak véletlenülCímszó:
Tartalom:

Altruizmus

újabbkori kifejezés amaz etikai felfogás jellemzésére, mely az egoizmussal ellentétben az erkölcsi törvényeket a másokra való tekintet elvéből (vivre pour autrui) származtatja. Főleg Comte Ágost filozofiai rendszerében talált kifejezésre (l. Comte Ágost). Újabban a nemzetgazdaságtanban is keresnek e fogalom számára helyet. A régi nemzetgazdaságtanban ugyanis túlnyomóan az a felfogás érvényesült, hogy az embert gazdálkodási tevékenységében az egoizmus vezérli. Az újabb nemzetgazdaságtan ez egyoldalúsággal szemben hangsúlyozza, hogy az ember az anyagi javak terén sincs mindig az egoizmus vak ösztönének alávetve, hanem igen gyakran a közérdek, a közszellem követelményének hódol.

Azt az irányt, mely a közérdeknek és mások érdekeinek előmozdítására vezet, A.-nak nevezik. Az altruisztikus tényező egyesek által karitatív, mások által liberális indoknak neveztetik. Syme az altruisztikus tényezőnek két alakját különbözteti meg: a hemeisztikust, mely oly esetekben működik, midőn nemcsak a mi érdekünk, hanem a másoké is, és az alloisztikust, midőn csak mások érdeke forog szóban. Az utóbbinak gyakorlása a legnagyobb önmegtagadást tételezi fel.

1889-ben Nantesban egy valóságos altruista társaság alakult, mely folyóiratot is ad ki. Ez a társaság «az emberiséget testileg és szellemileg meg akarja újítani, a létért való harcot neki megkönnyíteni s általános testvériséget akar benne megteremteni». A tagok pártolók és rendesek, mely utóbbiak a társaság elvei szerint élnek, szeszes italoktól, állati tápláléktól tartózkodnak stb. A társaság céljaihoz tartozik a többiek közt a párbajnak, mindennemű kiváltságoknak, dogmákban való hitnek eltörlése, a nők emancipációja stb. Azonban spiritiszta s más veszedelmes hajlamok is mutatkoznak az új társaságban.

Forrás: Pallas NagylexikonMaradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is