Kisszótár


Magyar Magyar Angol Angol
Aluminiumöt... ----

Magyar Magyar Német Német
Aluminiumöt... ----

Címszavak véletlenülCímszó:
Tartalom:

Aluminiumötvények

Az alumíniumnak a legtöbb fémmel igen nagy rokonsága van, velük ötvényeket alkot, melyek közül több máris kiváló ipari fontosságúvá lett. A szilicium, mely részben grafitszerű pikkelyekben, részben pedig kémiailag kötve fordul elő, tetemesen keményebbé és szilárdabbá teszi az alumíniumot, hajlíthatóságának csökkentése nélkül, azonban károsan hat kovácsolhatóságára és fényezhetőségére. Mivel a szilicium a levegő és a víz behatása következtében oxidálódik, a fém felületét szürkeszínű, piszkos réteggel vonja be; ez a káros hatás már 3%-nál mutatkozik. Ha kemény felületű tárgyakat akarunk készíteni, melyeket gyantározással v más módon védhetünk meg az oxidációtól, 6-8%-os alumínium-szilicium ötvényt is használhatunk. Megjegyzendő, hogy az említett hatásokat a grafitos szilicíum okozza. A vas kis százalékban a fémet megkeményíti, súlyosabbá s mágnesessé teszi, károsan hat kovácsolhatóságára, fényezhetőségére és fényének állandóságára, de ez az ötvény nem oxidálódik oly könnyen, mint az alumínium-szilicium ötvény. A 6-10%-os vas-aluminium-ötvény igen erős és kemény, de az 50%-os, habár kezdetben hibátlannak látszik, csakhamar önmagától szétoszlik. (L. Ferróaluminium és Mitisz-ötvény.)

A kereskedelmi alumíniumban néha 1/2% réz is van, de ez a fém tulajdonságait nem módosítja. Igen jeles műszaki anyag a 10%-os rézaluminium ötvény, mert nagyobb keménysége és kisebb zsugorodása van, mint az alumíniumnak, sőt fénye és színe is tetszetősebb; nagy kár, hogy a fém súlyát tetemesen öregbíti (l. Aluminium bronz és Aluminium-sárgaréz). Úgy látszik, az ezüst javítja meg legjobban az alumíniumot. Így 5% ezüst a fém rugalmasságát és keménységét növeli anélkül, hogy kovácsolhatóságára károsan, hatna. Ez az ötvény igen jól fényezhető és könnyen olvad. Valószínű, hogy a műiparban ennek az ötvénynek kiváló szerepe lesz. Az ón törékekenyebbé teszi az alumíniumot. A kadmium gyorsan egyesül az alumíniummal, önthető és jól kovácsolható ötvényt ád, de az eredeti fém szilárdságára károsan hat. A bizmut törékeny, de igen jól önthető ötvényt ád; törékeny az az ötvény is, mely sok nikolt tartalmaz, de kis mennyiségben (3% -ig) ez a fém megkeményíti az alumíniumot, anélkül, hogy hajlíthatóságát és kovácsolhatóságát csökkentené. 70°/o rézből, 23% nikolból és 7% alumíniumból álló ötvény sárga színű és kiválóan fényezhető. A cink gyorsan egyesül az alumíniummal, csakhogy ötvénye törékeny és kristályos.

Az alumínium kitűnő ötvözhetősége dacára forrasztása sok technikai nehézséggel jár. Az alumínium-forraszt alumíniumból, rézből és cinkből készítik. Mivel ezeknek a forraszoknak használatához sok ügyesség és tapasztalás kell, az ipar pedig könnyen kezelhető szereket és olcsó műveletet kíván, a neuhauseni gyár a forrasztás céljára különösen preparált aluminium-pléhet készít, mely a közönséges módon vörösréz pákával és ónnal forrasztható. A forrasztandó helyet kolofóniumból, faggyúból és közömbös klórcinkből álló pásztával kenik be.

Forrás: Pallas NagylexikonMaradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is