Kisszótár


Magyar Magyar Angol Angol
amatőr művé... ----

Magyar Magyar Német Német
amatőr művé... ----

Címszavak véletlenülCímszó:
Tartalom:

amatőr művészeti mozgalmak

Egyes művészeti ágakban az amatőrök tömörülése, amely részint technikai szükség (a színjátékhoz pl. több személy szükséges), részint az önképzés kedvező lehetősége, gyakran közös művészi elgondolások kidolgozásának, érvényesítésének a kerete. Az amatőr művészeti mozgalmak jelentős területei a színjátszás, az énekkari, zenekari muzsikálás a filmezés, a bábjáték stb.

Az amatőr színjátszás megelőzte az állandó társulatokkal rendelkező színházak kialakulását, de ezek elterjedésével sem szűnt meg, sőt napjainkban fellendülőben van. Története az ókorig vezethető vissza. A középkori misztérium játékok passiójátékok és amatőr színjátékok voltak. A reneszánsz idején, a XVI. sz. közepe táján születet a commedia erudita, a humanista tudósok, költők által művelt vígjáték. A XIX. sz. elejétől kezdve az iparos céhekben a falusi legényegyletekben, leánykörökben is divatos lett az amatőr színjátszás. Hazánkban napjainkra a nagy hagyományokkal rendelkező munkásszínjátszókon kívül új öntevékeny színjátszó csoportok, irodalmi színpadok jöttek létre. Az amatőr színjátszás ismret képviselői hazánkban az Universitas Együttes, a tatabányai Bányás-színpad, az Utcaszínház stb. Hazánk kultúrális életének fontos eseményei az amatőr színjátszó fesztiválok, s együtteseink nemzetközi fesztiválokon is részt vehetnek.


Az amatőr énekkari és zenekari muzsikálás a szabad idő kultúrált felhasználásában rendkívüli jelentőségű. Az öntevékeny kórus- és zenekari mozgalom az önművelésben rendkívül nagy szerepet játszik. Összefogó szerve a KÓTA (Kórusok Orszás Tanácsa), amelynek ifjúsági és zenekari tagozata is van, és gondozója a népszerű Páva-köröknek, a forr. hagyományokkal rendelkező munkáskórusoknak.


Az amatőr filmezés lehet egyéni élmények (pl. családi esemény) rögzítésének eszköze. Vannak azonban olyan amatőr filmek is, amelyek művészi színvonalon, gyakran forgatókönyv alapján ábrázolják az ember környezetét, láttatják a kor eseményeit, problémáit. Munkáikat a Magyar Amatőrfilm Szövetség által évente megrendezett fesztiválon mutatják be. Kibontakozásához, szélesebb körben való elterjedéséhez nagy lehetőségeket nyújtanak az iskolai szakkörök és az ifjúsági szervezetek klubjai.


A néptánc mozgalom résztvevői a népi hagyományok ápolására, gyűjtésére, bemutatására vállalkozó fiatalok, akiket tapasztaltabb táncosok, népművészek tanítanak a régi magyar táncok alapjaira. E mozgalom törekszik a régi zenei anyag megismertetésére is. Klubokban, táncházakban, művelődési házakban működnek, tartanak országos és nemzetközi fesztiválokat is.

Szerkesztette: Lapoda Multimédia

KapcsolódásMaradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is