Kisszótár


Magyar Magyar Angol Angol
Ambo... ----

Magyar Magyar Német Német
Ambo... ----

Címszavak véletlenülCímszó:
Tartalom:

Ambo

1. A nyilvános isteni tiszteletnél a szent könyvek felolvasására valami kiemelkedő helyre volt szükség. Az ó-keresztény templomokban eleinte - valószínűleg - mozgatható katedra volt; később a Nagy Konstantin ideje óta épült bazilikákban egy, néha két, rendesen félkör alakú kidomborodással készített, a szentélynek és a nép számára rendelt hajónak találkozásánál emelt szószék volt (l. ábrát), melyre lépcsők vezettek föl. Ebből fejlődött a mai szószék, mely most már rendesen a hajóban van elhelyezve. Az A.-tól különbözött a béma, vagyis a voltaképeni szószék, t. i. a püspöknek trónusa az apszisban elhelyezve, innen tartotta a püspök a felolvasott részek fölött a beszédet.

A. (binion, kettős), a kombinatorikában a két elemből álló kombináció; (n számú csupa különböző elemből alkotható).

A kis lottó 90 száma közt 4005 ambó lehetséges; a kincstár az ambóért a betétnek 240-szeresét fizeti, ha az csak két számra tétetett; ilyen esetben a nyerés valószínűsége l: 4005. A lottóban rendszerint a tétel több számra (3, 4, 5) érvényes; ha e mellett a játékos pusztán az ambók jövetelét tekinti, ambo seco-t játszik, s minthogy ez esetben az eltalálható ambók száma 3, 6, 10, minden eltalált ambónál az egész tételnek 1/3-a, illetőleg 1/6-a, vagy tizedrésze fizetődik. Hogy az ambók magasabb nyeremény esetén is számítsanak, a tétel egy része ambó-seco számára elkülönítendő, így származik p. az ambó-ternó nevű játék, melynél a ternó mellett még a 3 ambót is díjazzák.

3. A. az emelés után alól maradt kártya a nasivasi (fáraó) játéknál. Az emelés után a bankár mindig fölmutatja az A.-t, melyet azért hívnak így, mert legfeljebb csak kétszer lehet reá nyerni. Ha p. tizes az ambó, s már két tizes kijött, a bankár nem fogad el a tizesre téteket, mert ha elfogadna, feltétlenül vesztene.

Forrás: Pallas NagylexikonMaradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is