Amidek
és aminek. Az ammoniában (H3N),
a hidrogének különféle más gyökökkel helyettesíthetők; ha a hidrogént 1
vegyértékű alkohol gyökkel helyettesítjük, a monaminek keletkeznek és pedig
aszerint, amint 1, 2, 3 hidrogént helyettesítünk, I., II. v. III.- rendű
aminek.
Az aminek kémiai
sajátságaikra nézve nagyon megegyeznek az ammoniával; a metilamin fizikai
sajátságaira nézve is nagyon hasonló hozzá; ugyanis gázalakú s vízben könnyen
oldódik, az ammoniára emlékeztető, de annál kellemetlenebb szagú. Valamennyien
erős bázisok, még az ammoniánál is erősebbek és azt vegyületeiből kiűzik. Az
ammoniához hasonlóan a savakkal közvetlenül egyesülnek, sókat képezve. Az
ammoniában a hidrogén helyét savgyökkel helyettesítve az amidek keletkeznek,
melyek szintén lehetnek I., II. III.- rendüek. Elsőrendű amid p. az acetamid. A zsírsavak amidjai közönséges hőmérséken szilárd testek, amelyek
borszeszben és éterben oldhatók. Az I.-rendű amidek csak erős savakkal képeznek
sókat, mert az amineknél sokkal gyengébb bázisok, hiszen az ammoniába belépő
savgyök, annak bázisos sajátságait csökkenti, mig az alkohol-gyök fokozza. A
II.-rendű amidek gyenge savi, a III.-rendűek erősebb savi természetű
vegyületek.
Forrás: Pallas Nagylexikon
Maradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is
|