Kisszótár


Magyar Magyar Angol Angol
Amidoecetsa... ----

Magyar Magyar Német Német
Amidoecetsa... ----

Címszavak véletlenül



Címszó:
Tartalom:

Amidoecetsav

v. glikokoll (glycocoll), enyvcukor, CH2 (H2N) . COOH. Az alanineknek nevezett amido-zsírsavak első tagja. Számos nitrogéntartalmú organikus anyagnak savval v. luggal való főzésekor keletkezik. Így különösen, ha enyvet kénsavval leöntünk, majd néhány napi állás után az egészhez vizet öntünk és a folyadékot egyideig forraljuk. Krétával való közömbösítés után a leszűrt folyadékot beszárítjuk. A még tisztátalan A. híg borszeszből való átkristályosítás útján megtisztítható. Még könnyebben képződik a hippursavból, híg savval való főzéskor. Monoklór ecetsavból ammonia behatására is képződik. Színtelen, átlátszó, oszlopos kristályokból áll, melyek vízben könnyen oldhatók, alkoholban és éterben azonban oldhatatlanok. Íze édeskés. Erős savakkal szemben gyönge bázis, erős bázisokkal szemben gyönge sav természetűnek bizonyult. Sói közül a sósavas és salétromsavas glikokoll a legjobban ismeretesek. Származékai közül a metilglikokoll-nak vagy sarkosin-nak van fiziológiai jelentősége, amennyiben mind a kettő a kreatinnak bomlásterméke.

Forrás: Pallas Nagylexikon



Maradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is