Amigdalin
A keserú mandulák glikozidja;
képlete C20H27NO11; a keserű mandulákon kívül
a barack-, a kajszinmagban, általában számos prunus-fajba tartozó növény (p. -
lauro-cerasus, avium, padus, domestica stb.) különböző részeiben fordul elő.
Előállítására a keserű mandulát szokták használni, amelyet finom porrá zúzván,
zsíros olajától kisajtolással megfosztanak. A visszamaradó mandula-korpát forró
tömény borszesszel kivonják és a borszeszes oldatot besűrítik. A kiváló zsíros
olajat eltávolítva, az A.-tartalmú folyadékot felényi éterrel összerázzák; egy
idei állás után az A. kristályosan kiválik és forró borszeszből való
átkristályosítás útján megtisztítható. Borszeszből vízmentesen, míg vízből 3
molekula vízzel kristályosodik ki. Híg savak, továbbá erjesztő anyagok
behatására - mint afféle glikozida - víz felvételével széthasad és szőllőcukor,
benzaldehid és kéksav keletkezik:
A keserű
mandulákban az A.-on kívül emulzin nevű és erjesztő sajátságokkal bíró
fehérjeféle test is van, de a két anyag egymástól el van választva, mert
más-más sejtekben fordulnak elő és így az emulzin hatását nem gyakorolhatja. De
ha a keserű mandulát vízzel összezúzzuk, az A. is, az emulzin is föloldódnak, a
fentebbi kémiai hatás végbemegy és a keserű mandula (tulajdonképen a
benzaldehid és kéksav) szagát, illetőleg ízét érezzük.
Forrás: Pallas Nagylexikon
Maradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is
|