Kisszótár


Magyar Magyar Angol Angol
Aminosav... ----

Magyar Magyar Német Német
Aminosav... ----

Címszavak véletlenül



Címszó:
Tartalom:

Aminosav

Az aminosavak (más néven amino-karbonsavak) olyan szerves vegyületek, amelyek molekulájában aminocsoport (-NH2) és karboxilcsoport (-COOH) egyaránt előfordul. Az ?-aminosavak kiemelkedő jelentőségűek az élővilág számára, mivel a fehérjemolekulák (proteinek) építőkövei. (Az ?-aminosavak közös szerkezeti jellemvonása, hogy molekuláikban egy aminocsoport és egy karboxilcsoport kapcsolódik ugyanahhoz a szénatomhoz.) Az aminocsoportnak a karboxilcsoporthoz viszonyított helyezete alapján ?-, ß-, ?- stb. aminosavakról beszélünk. A fehérjék kizárólag ?-aminosavakból épülnek fel. A többi biológiailag általában jelentéktelen. Az egyetlen élettani jelentőséggel bíró ß-aminosav a ß-alanin, ennek származékai a pantoténsav és a koenzim-A. Lényeges még az agy anyagcseréjének egyik eleme, a ?-aminovajsav (GABA), valamint a vitamin hatású p-amino-benzoesav. Az élő szervezetekben 25-féle ?-aminosav található, ezek közül 20 fehérjeépítő. Ezek kapcsolódási sorrendje az aminosav szekvencia, a fehérjék elsődleges szerkezete. A szervezet fehérjéinek és egyéb nitrogéntartalmú alkotórészeinek felépítéséhez, és ezek újraképzéséhez szükséges aminosavakat a táplálék fehérjéi adják. A fehérjeszükséglet tehát aminosav szükségletet jelent. Az emberi szervezetben 14-16% a fehérje-, és hozzávetőlegesen 0,1% a szabad aminosavtartalom.



Maradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is