Kisszótár


Magyar Magyar Angol Angol
ANATOLE FRA... ----

Magyar Magyar Német Német
ANATOLE FRA... ----

Címszavak véletlenülCímszó:
Tartalom:

ANATOLE FRANCE

életrajz

Eredeti nevén Jacques Anatole François Thibault -Párizs, 1844. április 16. - Saint-Cyr-sur-Loire, 1924. október 12.- francia Nobel-díjas író, költő, kritikus, akadémikus.

Apja könyvkereskedő volt a párizsi egyetemek közelében, vevői köre főként egyetemistákból és professzorokból tevődött ki.Anatole kisgyerek korától olthatatlan vágyat érzett az olvasás iránt, az iskola mellett ideje nagy részében a könyvesboltban inaskodott. A College-Stanislas-ban elvégzett középiskolai tanulmányait követően a könyvtárosi szakot vette fel az egyetemen, és később sokáig könyvtárosként is dolgozott a francia Szenátusban.

Anatole France írói álnevet felvevett ifjú is szerkesztője és publicistája lett a Parnasse Contemporain című folyóiratnak. Első jelentős irodalmi sikerét csak 1881-ben, 37 éves korában érte el a Bonnard Szilveszter vétke című regényével, mellyel megalapozta sikerét, és ettől kezdve elismert író lett. 1920-ban a Francia PEN Klub elnökének választották. Anatole France életének magyar vonatkozása is volt: az I. világháború előtt titkárnője Bölöni György felesége, a maga is művészi író és festőművész Márkus Ottilia volt, aki később több visszaemlékezést tett közzé a nagy íróról.

Szerkesztette: Lapoda MultimédiaMaradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is