Kisszótár


Magyar Magyar Angol Angol
Andronikos... ----

Magyar Magyar Német Német
Andronikos... ----

Címszavak véletlenülCímszó:
Tartalom:

Andronikos

Bizanci császárok:

1. I. A., Izsák fia, I. Alexios Komnenos császár unokája, uralkodott 1183-85. Eleinte török (1141), azután ismételten az iránta féltékenységgel viseltető Manuél császár fogságában sínylődött. Később Jaroszlav kijevi nagyherceghez menekült, ki a császárral kibékítette őt, mire együtt harcoltak a magyarok ellen. Azután Ciprus szigetére száműzték, honnan Jeruzsálembe menekült; itt elszöktette Theodorát, Balduin király özvegyét és előbb Damaszkuszban, utóbb Kis-Ázsiában élt. Manuel halála után (1180) visszatért Konstantinápolyba, a lázadást leverte és az ifjú Alexiost, Manuél fiát, megkoronáztatta. De az ifjú császárt csakhamar megölette (1183), hogy nőül vehesse jegyesét Ágnest, VII. Lajos francia királynak leányát. A. ügyesen, de erőszakosan uralkodott. Annyira dühöngött a nemesség ellen, hogy számos lázadást támasztott maga ellen. Az ország területe kisebbedett alatta: egyik rokona, Komnenos Izsák, Ciprus szigetén alapított független uralmat; egy másik, Alexios, Sziciliába menekült, hol a normannokkal szövetkezett. II. Vilmos sziciliai király hajókat és hadsereget küldött rendelkezésére, melyeknek segélyével Durazzót és Tesszalonikát elfoglalta. Egy harmadik, Izsák Angelos, néplázadást idézett elő ellene Konstantinápolyban, mely alatt a felkelők A.- t borzasztó kegyetlenségek közt megölték. (1185).

2. II. A., az idősebbik, Palaiologos Mihály fia, uralkodott 1283-1328., meghalt Drinápolyban 1332-ben. Megszakította az alkudozásokat a pápával, melyek a görög és római egyház egyesítését célozták, amiért V. Kelemen egyházi átokkal sújtotta (1307). A Kis-Ázsiában előnyomuló törökök ellen kataláni zsoldosokat fogadott; de ezek összeveszve a császárral, pusztítva vonultak át Macedonián és Trácián (1305-08) és elfoglalták az athéni hercegséget 1309. Unokája kolostorba záratta.

3. III. A., az előbbinek unokája. Uralkodott 1328-41. Alatta a birodalom rohamos hanyatlásnak indult. A törökök hatalmukat a Bosporusig terjesztették s a szerbek Macedonia és Epirus nagy részét elfoglalták (Uros és Dusan «cárok» alatt 1330). Kilenc éves fiát, V. Jánost, Kantakuzenos János gyámságára bízta.

4. IV. A., V. János Palaiologos fia, összeesküdött Szaudsival, I. Murad szultán fiával, hogy apáikat megbuktassák. De rajtavesztettek. A.-t elfogták, megvakították s börtönbe zárták. A genovaiak szabadították ki (1376), s apja trónjára helyezték, ki azonban a törökök segítségével ismét Konstantinápoly ura lett. Az 1381-ben kötött béke szerint A. Szelimbria, Heraklea és Trácia egy részét kapta. A. megh. 1385-ben.

Forrás: Pallas NagylexikonMaradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is