Kisszótár


Magyar Magyar Angol Angol
Anemométer... ----

Magyar Magyar Német Német
Anemométer... ----

Címszavak véletlenülCímszó:
Tartalom:

Anemométer

(gör., a. m. «szélmérő»), a szél erősségének v. a légáram sebességének meghatározására szolgáló műszer. A különféle A.-ek szerkezete kétféle elven alapul: a) v. egy forgókészülék forgásainak a számából következtetni a szél sebességére, b) v. pedig ama nyomás nagyságából, melyet a szél egy irányára függélyesen álló felületre gyakorol. Az első fajtához tartozó A.-ek közül a Robinson-féle van leginkább elterjedve, melynek egyik főalkatrésze a függélyes, könnyen forgó tengelyen alkalmazott lapátos kereszt. A vízszintes kereszt végpontjain vájt, üres félgömbök vannak, melyeknek domború felületei mind jobbra vagy balra irányozvák. A szél a homorú felületekbe kapaszkodik és a keresztnek mindig egyértelmű mozgását idézi elő. A kereszt, illetőleg a tengely forgása végnélküli csavarokkal és fogas kerekekkel két mutatóra vitetik át, melyek úgy működnek mint az óramutatók és a szél által megtett utat egyes, illetőleg százas kilométerekben jelzik. A Robinson-féle anemométer adja a szél sebességét két leolvasás között terjedő időközre.

A Wild-féle szélzászlónál, mely a meteorologiai megfigyelő állomásokon van leginkább használatban, a szél irányát jelző szélzászlóval együttesen egy négyszögű kis fémtábla is forog, mely csak felső végén van megerősítve és a szél irányára mindig merőlegesen áll. A szél nyomása következtében a fémtábla függélyes helyzetéből kimozdul és emelkedésének a szöge egyszersmind mértéke a szél erősségének. Tűzhelyek léghuzamának meghatározására a Fletcher-féle A.-t használják.

Elve azon a kísérleten alapszik, hogy ha folyadékba mártott csőnek felső, nyílt vége fölé egy másik cső segítségével levegőt szívunk, akkor abban a levegő megritkul, következésképen a folyadék benne emelkedik. Egy a falazaton egyenesen átmenő cső felső vége fölött az égésből keletkező gázak áramlanak, melyek áramlási sebességökhöz arányosan a csőben ritkítják a levegőt. Minthogy azonban a kéménynek szívó hatása is közreműködik, azért ez esetben a kétféle hatást egymástól el kell választani. Az egyenes csövön kívül tehát még egy hajlított csövet is alkalmaznak, mely a léghuzammal ellentett irányba nyílik. A két cső szívóképességének külömbsége a légáramlás sebességének szolgál mértékéül és e különbség mérésére Fletcher a két csövet (l. az ábrát) két éterrel megtöltött kádalakú edénybe vezette és a kettő között levő színvonal-különbséget nóniusz segítségével olvasta le. A leolvasott értékekhez azután táblázatban találni meg a megfelelő áramlási sebességet.

Forrás: Pallas NagylexikonMaradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is