Animalitás
Állati érdekes vonása ez a nehezebb, érettebb vörösboroknak.
Általában értékként tartják számon mifelénk és manapság, de (amint
azt a minap a Master of Wine bor-csúcsegyetemen tanuló Romsics
László főborásztól megtudtuk) van egy határozott álláspont. Eszerint
az animalitás simán egy borbetegség, mely a jó öreg
Brettanomycesre vezethető vissza. A Bretannomycesek az élesztők,
akik az ún. egér ízért is felelősek. Sokszor egy paraszthajszál választ
el különben egy borhibát-betegséget attól, hogy erénynek minősítsük,
ez nemegyszer konvenció kérdése, főleg az ilyen nem átütően
kellemetlen jellemzőknél (az egér íznél, a kénhidrogén-szagnál vagy
a feketetörésnél nem merül fel, hogy félreismert erények lennének).
Maradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is
|