Kisszótár


Magyar Magyar Angol Angol
Anjou... ----

Magyar Magyar Német Német
Anjou... ----

Címszavak véletlenülCímszó:
Tartalom:

Anjou

(ejtsd: anzsú), valamikor Franciaország egyik provinciája volt, ter. mintegy 9000 km2. Magában foglalta a mai Maine-et-Loire département-t, továbbá az Indre-et-Loire, Mayenne és Sarthe dép.-ok egyes részeit. V. ö. Port: Dictionnaire historique, géographique et biographique de Maine-et-Loire (3 k. Páris 1879); Bodin: Recherches historiques sur l"Anjou (2 kötet, Saumur 1821-22).

A grófi nemesség, amely az A. nevet először viselte, II. Gottfrieddel (Martell) 1060-ban kihalt s a grófság a hatalmas Gatinais nemzetségére szállt, amelyből V. Gottfried, a Plantagenet-ek őse származott. Ez meghódította Normandia legnagyobb részét, hercegi címet vett föl s I. Henrik, angol király leányát, V. Henrik, német császár özvegyét vette feleségül. Fia 1154-ben, a normann uralkodó ház fiágának kihalása után, Anglia trónjára jutott s megalapította a Plantagenet-ek dinasztiáját. Az anjoui grófság egy ideig az angol korona franciaországi birtokai közé tartozott; de a franciák 1204-ben visszahódították s a francia királyok tetszésök szerint rendelkeztek vele. Így jutott a grófság VIII. Lajos fiainak, először Fülöpnek, majd Károlynak kezére, aki az idősebb Anjou-háznak lett megalapítójává. A Hohenstaufenek kihalása után Károly a pápának mint hűbérurának főhatósága alatt megszerezte a sziciliai királyságot s utódai eljutottak a magyar trónra is, ahol hatalmas, bár rövid életű dinasztiát alapítottak (l. Anjouk kora).

A sziciliai trónra jutott Anjoukra nézve ősi grófságuk elvesztette jelentőségét. II. Károly hozományul adta leányának, Margitnak mikor Valois Károllyal, IV. Fülöp testvérével házasságra lépett. Margit fia mint VI. Fülöp 1328-ban francia királlyá lett s grófságát a koronával egyesítette. János király pair-i hercegség rangjára emelte Anjout s második fiának Lajosnak adományozta, aki az ifjabb Anjou-háznak lett megalapítójává. A sors ezt a Lajost is a nápolyi trónra juttatta, amelyet azonban nem bírt nemzetsége számára biztosítani. Unokáját, Renét, Nápoly cimzetes királyát (megh. 1480) XI. Lajos megfosztotta grófságától. René testvérében Károlyban, kihalt 1481. az ifjabb A.- ház fiúvadéka s a grófság ismét a koronával egyesíttetett. Azóta az A.-i grófság puszta címmé vált, melyet a kir. ház hercegei viseltek. Ezzel a címmel élt trónrajutása előtt III. Henrik, valamint XIV. Lajosnak az az unokája is, aki mint V. Fülöp spanyol királlyá lett.

Forrás: Pallas NagylexikonMaradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is