Arab mézga
a latin elnevezés lefordítása
(gummi Arabicum). Többféle akácfának (Acacia) belsejéből kiszivárgó
bomlástermék, melynek a fa maga már hasznát nem veheti, de az ember hasznára
fordítja. Neve a földrajzi elterjedésnek nem a legmegfelelőbb s inkább az arab kikötőkből
való szállítástól ered. Eleinte az Acacia Arabica, Acacia Ehrenbergiana, Acacia
Seyal, Acacia tortilis Hayne termékének tartották, de Schwerfurth közlése
szerint a legjobb mézga nagyobbrészt az Acacia Senegalból való. Arábiából
(Aden) ma csak keveset szállítanak; a legtöbbet Afrika északkeleti részéről:
Egyiptomból, Nubiából, Abissziniából és Kordofánból, továbbá Somal
partvidékéről, Tuniszból, Marokkóból, a Jóreménység fokától, meg a portugálok
némely afrikai gyarmatáról, és pedig leginkább Marseille és Trieszt felé.
Darabjai leginkább gömbölydedek, egész diónagyságúak, némelykor féregalakúak és
sok hasadék van rajtok, könnyen törnek és egészen üvegneműek. A belső kéreg
parenchimája és rostos sejtjei falának átalakulásából támadnak. Az A.-nak
kereskedésben különböző fajtája van: kordofánmézga (a legjobb), senaar- és
suakinmézga (Suakinból a Vöröstenger mellett), gedda mézga Gedda v. Jedda
arábiai kikötőből, mórmézga Mogadorból Marokkóban. A két utóbbi hitványabb. Azt
a fajtát, mely Levantén át kerül hozzánk, török mézgának, amelyet az indiai
hajó hoz, indiai mézgának nevezik. Az A. már a régiek gyakori orvossága volt,
ma csak mint ragasztó, burkoló szer v. más orvosság pótléka. használatos.; l.
még Ákácfa, Ákácmézga és Szenegálmézga.
Forrás: Pallas Nagylexikon
Maradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is
|