Arbutus
L. (növ.), az Erikafélék génusza, fa- vagy cserjealakú
örökzöld növények, bőrnemű, fogas levelekkel s többnyire ágas-bogas, fehér v.
halavány rózsaszín virágokkal, gömbölyded húsos, kívülről szemcsés, ötrekeszű,
sokmagú gyümölccsel. 10 faja van, leginkább É-Amerika nyugati partjain
tenyészik. Dél-Európában Észak felé egész Tirol déli részéig, sőt Irlandban is,
az A. Unedo L. (szamócabokor) terem; 1,3-1,6, sőt egész 5 méter magas bokor,
hosszú babérnemű levelekkel, fehér v. pirosas, viasznemű virágokkal, melyek
szép, csüngő fürtöt alakítanak. Gyümölcse gömbölyű, szemölcsös, skarlátpiros,
de csak a következő esztendőre érik meg, tehát a virágokkal vegyest csüng a
bokron. Megérve igen szép, de fanyar vagy savanyús-édes ízű, de sok belőle
részegítőleg hathat és fejfájást okozhat, azért a görög és olasz nép már régóta
nem eszi. Olaszországban szeszitalt főznek, Korzikán pedig bort szűrnek belőle.
Díszcserjének is tartják, de a szabadban elfagy, üvegházban kell teleltetni.
Forrás: Pallas Nagylexikon
Maradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is
|