Kisszótár


Magyar Magyar Angol Angol
Aréne... ----

Magyar Magyar Német Német
Aréne... ----

Címszavak véletlenülCímszó:
Tartalom:

Aréne

1. Emánuel, francia iró, szül. Ajaccióban 1856-ban, korzikai képviselő, egyike a legügyesebb publicistáknak az opportunista sajtóban, több lap munkatársa. 1877-ben adta ki «Dernier bandit» c. munkáját, melyre egy Leuotta s Boulanger egyik pártfele volt.

2. A. Pál, francia iró, született Sisteronban, 1843 junius 26-án, munkatársa volt Daudet Alfonznak a Lettres de mon moulin (Malom alatt, Budapest 1879), s a Le Char cimü vig opera megirásában. Szülőföldjét, Provencet Au bon soleil (1879) cimü novellakötetében örökítette meg. Eredeti zamatu elbeszélései és erkölcsrajzai jobbadán a Gil-Blasban jelentek meg, melynek állandó munkatársa. Érdekes utleirás a Vingt jours en Tunisie (1884), és Le canot de six capitaines a délszaki francia elbeszélő talentumát dicséri. További munkái a mély költőiséggel teli Contes de Noël, La vraie tentation de St. Antoine (1879), Paris ingénu (1882).

3. A. Gyula, francia író, az előbbinek testvére, szül. Sisteronban 1850 máj. 22: Több helyen viselt konzuli hivatalt a keleten és Khinában. Igen érdekes kötetet adott ki khinai költeményekből és vígjátékokból La Chine familiere et galant cím alatt (1876).

Forrás: Pallas NagylexikonMaradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is