Kisszótár


Magyar Magyar Angol Angol
Árpahéj-vas... ----

Magyar Magyar Német Német
Árpahéj-vas... ----

Címszavak véletlenül



Címszó:
Tartalom:

Árpahéj-vastagság meghatározása

A sörfőzésre használt árpát annál jobban fizetik mennél vékonyabb annak héja helyesen: toklásza; a héj vastagságát hozzávetően is meg lehet határozni, ha az árpaszem ketté metszetik. Pontos vizsgálatnál az árpahéj vastagságának megítélésére a lefejtett toklászok súlya szolgál; mennél nagyobb a toklászok súlya: annál vastagabb héjú az árpa. A vizsgálat a következő: lemérnek légszáraz állapotban 200 árpaszemet s azt 50%os kénsavoldatban 12 órán át áztatják; ez idő elteltével a vízvezeték csapján át addig eresztenek vizet az árpára, míg ezek legnagyobb részéről a héjat a vízsugár le nem csapta; az esetleg le nem vált toklászokat a szemről finom késsel fejtik le. A toklászoktól megfosztott magvak letöröltetnek s 30 C.° mellett szárító kemencékben kiszáríttatnak és leméretnek. A súlyveszteség tekintetik a toklászok súlyának. Az árpavarietások héjvastagsága nagyon különböző; az alábbiakban néhány nevezetesebb árpa-varietás toklászsúlya van feltüntetve az egész szemek súlyának %-ában.

 

Toklász sulya

 

Toklász sulya

 

 %-ban

 

%-ban

Svéd árpa

7 18

orosz

10,38

Imperial

7,84

spanyol

10,94

Sziléziai

8,16

Egyiptomi

12,00

Ausztráliai

8,17

Magyar

12,54

Bajor

8,95

Görög

14,86

Württembergi

10,05

 

 

Ez összeállításban a közönséges őszi magyar árpa van feltüntetve, amelynél a héjvastagság meglehetősen kedvezetlen; a felsőmagyarországi úgynevezett tót árpánál az arány bizonnyal kedvezőbb, mert e varietás egyike a leghiresebb sörárpáknak.

Forrás: Pallas Nagylexikon



Maradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is