Kisszótár


Magyar Magyar Angol Angol
Asszimetria... ----

Magyar Magyar Német Német
Asszimetria... ----

Címszavak véletlenülCímszó:
Tartalom:

Asszimetria

Ha a világ szimmetrikus, akkor a szimmetria leleplezi a dolgok lényegét, vagyis azt, hogy minden dolog ugyanarra az egy dologra vezethető vissza, azaz minden egylényegő - azonos.

Ez pedig a rendszer vesztét okozza: összeomlik és visszazuhan az ősmindenség állapotába. De ha a világ asszimetrikus torzítású "üvegén" keresztül látszik önmaga számára, akkor elkerülhető ez az összeomlás és a világ stabil állapotba kerül. Ennek az ára azonban az, hogy ez a világ már nem a valódi világot mutatja (a torzítás miatt), tehát egy látszat világ lesz.

Ilyenkor érhet minket például olyan meglepetés, hogy kergetünk egy illúziót, de soha el nem érjük azt. Ugyanis az illúzió mögött ugyan az a valóság van, amelyet mi is hordozunk. Elérve az illúziót ezért úgy tűnik, hogy semmi sem változott én itt vagyok, az illúzió meg ott, mivel az illúzió ugyanazt a tartalmat hordozza, ami bennünk is van, és ilyenkor az illúzió úgy tűnik, hogy tova száll, és mi meg újra az elérhetetlen nyomába eredhetünk...

Ha a látszat világában szimmetriára lelünk, akkor biztosak lehetünk abban, hogy az nem tökéletesen szimmetrikus, és az asszimetriát okozó dolgot meglelve és elemezve könnyen rájöhetünk arra, hogy mi is biztosítja a dolog létezését illetve működését. Az asszimetriát okozó dolog mögött általában mindig egy LÁTSZÓLAGOS paradoxon áll. Pl.: A tömeg látszólagos paradoxonja az, hogy az valójában nem is létezik.

Szerkesztette: Lapoda MultimédiaMaradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is