Kisszótár


Magyar Magyar Angol Angol
ásvány mineral
ásványi mineral
ásványi kát... bitumen
ásványi kau... elastic bit...
ásványi zsi... crude paraf...
ásványi zsi... crude paraf...
ásványindik... indicator
ásványkonkr... aggregate
ásványolaj mineral oil...
ásványolaj ... oil concess...
ásványosít to minerali...
ásványvilág... classes of ...
ásványvíz mineral wat...
ásványvíz table water...
ásványvíz water
ásványössze... aggregate

Magyar Magyar Német Német
ásvány Mineral (s)...
ásványi mineralisch...
ásványtan Mineralogie...
ásványvíz Mineralwass...

Címszavak véletlenülCímszó:
Tartalom:

Ásvány

geológia

Klasszikus definíció szerint az ásvány a földkéreg természetes és szervetlen eredetű, homogén, szilárd, meghatározott kémiai összetétellel jellemezhető, kristályos szerkezetű építőeleme. Az ásványok tanulmányozásával az ásványtan vagy mineralógia tudománya foglalkozik.

Fogalma: A fenti meghatározás azonban több szempontból kifogásolható, mivel ásványok nem csak a földkéregben fordulnak elő, hanem más bolygókon, sőt az interplanetáris anyagban (pl. meteorokban, illetve meteoritokban) is. A vízmelegítésre használt edényben ugyanolyan kalcit rakódik le, mint amilyen a természetes keletkezésű mészkövet is felépíti. Számtalan élőlény biológiai folyamatok révén mész- vagy kovaanyagú vázat választ ki, tehát vázelemeit szerves eredetű ásványok alkotják. Egyes szabad szemmel vagy optikai mikroszkóppal egyneműnek tűnő ásványokban műszeres analízissel (pl. transzmissziós elektronmikroszkóppal) egyértelmű szerkezeti vagy kémiai inhomogenitásokat lehet kimutatni. A természetes keletkezésű higany és víz szobahőmérsékleten folyadék, ráadásul utóbbi szilárd állapotában jelentős mennyiségben és folyamatosan megtalálható a Föld felszínén. Számtalan olyan ásvány létezik (pl. a földpátok), melyeknek bizonyos kristálytani pozícióiba többféle ion is beépülhet, tehát egy adott ásványfaj kémiai összetétele bizonyos határok között változhat. A kristályos szerkezet sem alapvető követelmény, hiszen a kovasavgél megszilárdulásával keletkező, víztartalmú opál gyengén kristályos, azaz csaknem amorf.

Az ásványok kémiai tulajdonságai és rendszerezése: Mivel az anyagszerkezet elsődleges módon befolyásolja az ásványok kémiai, fizikai és morfológiai tulajdonságait, ezért az ásványrendszertan alapja alapvetően a kristálykémia. A legnagyobb ásványrendszerezők közül elsősorban az amerikai James Dwight Dana (1813-1895) és a német H. Strunz nevét kell megemlíteni.

Az ásványhatározásban használt fizikai tulajdonságok: kristályalak és habitus: egy ásvány lehet jól fejlett, szabad szemmel is könnyen azonosítható kristályformákkal határolt, de sokszor tömeges megjelenésű, finomszemcsés, szélsőséges esetben pedig csak mikroszkóp alatt tanulmányozható kristályokból áll keménység: meghatározásában leggyakrabban a karcolási keménységet alkalmazó, Mohs-féle keménységi skála használatos szín: a különféle ásványfajok a látható fény különböző hullámhosszúságú részeit nyelik el, vagy verik vissza, így jellegzetes színben pompáznak. Bizonyos ásványok különféle idegen szennyező ionokat vagy zárványokat tartalmazhatnak, melyek jellegzetes színt kölcsönözhetnek (pl. tigrisszem = kvarcváltozat, amiben finom-rostos, sárgászöld színű azbesztzárványok vannak, pl. achát szalagos színezettségű kalcedon). fény: az ásványok a felületükre eső fényt különféle módon nyelik el, szórják vagy reflektálják. Ezen tulajdonság alapján megkülönböztethető matt, fém-, zsír-, selyem-, üveg-, vagy gyémánfényű ásvány. karc szín: a karcolással előállított finomszemcsés ásványtörmelék színe mázatlan porcelánon hasadás: ha mechanikai behatásra egy kristály meghatározott síkok, kristálylapok mentén válik részekre, akkor hasad. Minősége szerint lehet tökéletes (pl. csillámok), jó és rossz. törés: ha mechanikai hatásra az ásvány kristálytani irányoktól függetlenül megjelenő, egyenetlen felületek mentén válik részekre, akkor törik. Típusai pl. kagylós (pl. opál), egyenetlen, földes (pl. kaolinit) stb. sűrűség optikai tulajdonságok: többnyire polarizációs mikroszkópban meghatározható tulajdonságok, többek között a többszínűség (pleokroizmus), az UV-fény hatására keletkező lumineszcens szín, a relatív törésmutató, a kettőstörés mértéke stb. egyéb tulajdonságok: mágnesesség, radioaktivitás, mechanikai deformáció

Szerkesztette: Lapoda MultimédiaMaradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is