Kisszótár


Magyar Magyar Angol Angol
Asztrofotog... ----

Magyar Magyar Német Német
Asztrofotog... ----

Címszavak véletlenülCímszó:
Tartalom:

Asztrofotográfia

a fotografiának csillagászati célokra való felhasználása. Az első csillagászati képet Daguerre 1840-ben a Holdról készítette. 1843-ban Fizeau és Foucault a Napot, 1851-ben Barkovsky Königsbergben a napfogyatkozást, Whipple Cambridgeben 1850 a Lyrae és a Geminorum csillagokat fotografálta. Warren de la Rue 1856-tól kezdve készítette holdfotografiáit Rutherford, 1864-től külön fotografiai messzelátóval dolgozott. Az 1874 és 1882. Venus-átvonulást sok helyütt fotografiai uton figyeltek meg. Korszakot alkotó Henry testvérek működése Párisban, úgy hogy az általuk elért eredmény következtében a párisi akadémia 1887 ápril 16-ra kongresszust hítt össze, melyen az egész csillagos ég lefotografálását határozták el, A.-i célra különböző műszereket használnak. Tükör-teleszkóp minden további nélkül rendkívül alkalmas e célra, a szemmel való megfigyeléshez szükséges részt kell csak eltávolítani, s a tükör gyujtó síkjába a fotografiai lemezt alkalmas módon helyezni. Angliában Roberts, Amerikában Pickering, nálunk Gothard működik e módon, mely különösen gyenge fényü ködök, csillagcsoportok fölvételére alkalmas. Lencsés távcsőnek fotografiai célra számítják üvegeit, hogy éles képet adjon. Ilyenekkel készül az uj égabrosz. (Az úgynevezett normál-refraktor. nyilása 34 cm., gyújtó távola 343 cm.)

A világhirü Lick obszervatórium óriás messzelátójának két lencséje van, a szemmel és a fotografiai úton I való megfigyelésre. Előnyük, hogy látómezejük is nagyobb, mint a tükörteleszkópoké, mert ezeknél! a tükör előtt csak korlátolt lemeznagyság alkalmazható.

Közönséges fotografiai objektiveket is használnak: Pickering Cambridgeben, Wolf Heidelbergben, Gothard Herényben. Nagy előnyük a nagy felület, melyet egyszerre fotografálhatnak, s a gyújtótávol és nyilás között levő kedvező viszonyból kifolyó nagy fényteljesség kiterjedtebb tárgyaknál, pl. ködök, üstökösöknél. Ezért ködök, üstökösök felfedezésére különösen alkalmasak. A fotografiai készüléknek, legyen az tükörrel vagy lencsével fölszerelve, pontos, szilárd állványra kell helyezve lennie, melynek egyik tengelye a földtengellyel párhuzamosan van felállítva, mig a másik az egyenlítő síkjában mozog. Az első tengelyt finom óramű hajtja, úgy hogy a cső a fotografálandó csillagot pontosan követi, s annak képe a lemezen néha órákig (2-4-6 stb.) tartó kinntartás alatt mozdulatlanúl marad. Az óramű szabálytalanságát nagy keresővel ellenőrzik a normál-refraktor keresője hasonló nagy a fotografáló csőével melynek szálkeresztjére alkalmas csillagot állítanak be, s folyton figyelemmel kisérik. A csillagokat, ködfoltokat, üstökösöket majdnem kizárólag közvetetlenül a gyújtósíkban fotografálják, melyben a tükör vagy lencse által vetített kép a legélesebb. A beállításnak pontosnak kell lennie, az vagy külön eszközzel vagy próbálgatással fotografiai úton történik.

Nap, Hold, bolygók fotografálásánál nagyító szerkezetet szoktak alkalmazni, még pedig vagy a gyújtósík és objektiv közé csatolnak be konkáv lencsét (Barlow-lencse) vagy a gyújtósíkban előállott képet külön nagyító lencserendszerrel nagyítjuk. Ez utóbbit különösen a Napnál alkalmazzák (fotoheliograf). Alkalmas szerkezettel az égi testek spektrumát is lehet nagy sikerrel fotografálni, 1. Spektrálfotografia. A fotografiai üvegképen nagy pontosságú méréseket végezhetni megfelelő műszerrel, mely mérések a legpontosabb asztronómiai mérésekkel vetélkednek. Az ily képeknek ó kétféle nagy előnyük van a szemmel való megfigyelés fölött: l. a nagy megbizhatóság, tárgyilagosság, a műveletegyszerűsége és gyorsasága mellett, 2. hogy a kimutatás meghosszabbításával. képesek vagyunk oly dolgokat is fotografálni, melyek ugyanoly nézetű műszerrel szemmel nem volnának láthatók. A fotográfiai hatás összeadódik, felhalmozódik, úgy hogy a leggyengébb csillag is adhat képet megfelelő kinntartással. A lemezen a helyzet meghatározásán kivül még a csillag nagyságát is meg lehet állapítani a kép átmérőjéből, ez azonban a szemmel való megfigyeléstől eltér, miután a fotografiai hatás a csillag szinétől is függ. Az A. a szabálytalan alaku ködfoltok tanulmányozására pótolhatatlan s nagyon alkalmas új ködök felfedezésére.

Forrás: Pallas NagylexikonMaradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is