KisszótárCímszavak véletlenül
|
AszúA világ egyik legjobb adottságokkal rendelkező nemes édes bora. Aszúkészítés mértékegysége a puttony és a gönci hordó. Az aszú szőlőt (puttonyokban megadott mennyisége, gönci hordóban megadott mennyiségű) musttal, erjedő musttal (murcival) vagy azonos évjáratú borral kell összekeverni. Attól függően, hogy 3, 4, 5 vagy 6 tokaji puttonnyi mennyiségű (egy puttony 36 icce, azaz 27, 2 l) aszú szőlőt kevernek össze egy gönci hordónyi (136 liter) musttal vagy borral, a szerint készíthető belőle 3, 4, 5 vagy 6 puttonyos aszú. Az érvényes törvények szerint cukor és a cukormentes vonadékanyag alapján 3-6-ig terjedő puttonyszámos aszúként hozhatják forgalomba. Aszúsodott szőlő a teljes érésen túljutott, Botrytis által átszőtt, töppedt szőlőtermés, amelynek cukortartalma legalább 450 g/l(tv). Szerkesztette: Lapoda Multimédia Maradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is |
|