Kisszótár


Magyar Magyar Angol Angol
Atlanti tőr... ----

Magyar Magyar Német Német
Atlanti tőr... ----

Címszavak véletlenülCímszó:
Tartalom:

Atlanti tőrfarkúrák

Latin neve: Limulus Polyphemus

Angol neve: Horseshoe Crab

Német neve: Schwertschwanz

Francia neve: Xiphosure

Mérete: 50 - 60 cm.

Előfordul az Atlanti-óceánban, Észak-Amerika partjainál Yukatántól Új-Skóciáig, a csendes-óceán déli részén, 200-300 méteres mélységig. A rákfarkúak osztályába tartozik, amelyek kizárólag vizekben élnek. Jellemző, hogy csáp nélküliek. Már 500 millió évvel ezelőtt is éltek.

A tőrfarkú rákoknak összetett szemük van, mint a rovaroknak. Alakjuk lópatkóra emlékeztet, amely félkőr alakú előtestet és kisebb alakú hátsótestet alkot.

Mindkét részben ízletes hús található. A két testtájat izületi árok választja el. A testének hátsó részében található a farok tüske, amely olyan hosszú, mint a két páncélrész együttvéve. A tőrfarkúrák fenéklakó, szívesen fúrja be magát a homokos talajba. Éjszaka aktívan mozognak zsákmányuk apró héj nélküli csigák, rákok, kagylócskák. Öt pár futó lábukkal gyorsan mozognak, hátukra fordulva viszont jól úsznak. Hasoldalukra a faroktüske segítségével fordulnak vissza.

Párzás idején tíz centi mély gödröket ásnak a sekély partokon, ezekbe rakják a nőstények a petéiket. A hímek megtermékenyítik, majd bekaparják a gödröket. A peték hat hét alatt fejlődnek ki. 9 - 12 év alatt mintegy 16-szor vedlenek.

Egyes távolkeleti országokban a húsát, amarikai területeken néhol csak a máját és az ikráját fogyasztják.

Szerkesztette: Lapoda MultimédiaMaradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is