Átsajátítás
(assimilatio) alatt azt a változást értjük, mely által a
megemésztett tápanyagok az állati szervezetet felépítő anyaggá lesznek. Igy
lesz minden megevett fehérje az emésztőnedvnek befolyása alatt pepton-ná s ezen
pepton, ha a bélcsőből felszivatik és az állati szervezetbe, vérbe eljut, ott
változik át mindazon különböző fehérjenemü testekké, melyek az állat testét
alkotják. Éppen ugy képződnek az állati szervezetben fehérjékből zsírok és
szénhidrátok is Á. útján. Igy fehérjékből képződik az emlőkben képződő tej
zsírja, vagy a bőr faggyumirigyeinek zsíros váladéka is. A májban pedig tiszta
fehérje táplálék mellett e fehérjéből képződik a, glycogen v. állati keményítő,
tehát szénhidrát. Á.-folyamat eredménye az is, midőn zsírból szénhidrát vagy
szénhidrátból zsir képződik az állati szervezetben. Á. a növényeknél előforduló
az a folyamat, melynélfogva azok szénsav, víz és sókból, tehát egyszerű
vegyületekből (l. Anyagcsere) szerves alkatrészeiket készítik.
Forrás: Pallas Nagylexikon
Maradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is
|