Kisszótár


Magyar Magyar Angol Angol
Attalos... ----

Magyar Magyar Német Német
Attalos... ----

Címszavak véletlenülCímszó:
Tartalom:

Attalos

több pergamoszi király neve:

1. I. A. Kr. e 241. legyőzte Szardesznél a keltákat, kik Elő-Ázsiát pusztították s fölvette a királyi cimet, melyet nagybátyja I. Eumenés viselt. Minthogy Sziria királyaival birodalma nagyobbítása érdekében ismét vivott harcai meghiusultak, 211. a rómaiak pártjára állott akiket aztán III. Fülöp Macedonia királya ellenében főleg hajóhadával támogatott. 197. agyszélhüdés vetett véget életének. I. A. a tudomány és művészet barátja volt. A pergamoszi könyvtárnak megvetette alapját. Szardeszi győzelmének emlékére az athéni Akropoliszon négy szoborcsoportozatot állíttatott fel: egyes alakjait a nápolyi vatikáni, velencei és a Louvrei muzeumok őrzik. Pergamonban nagy oltár építéséhez fogott, melynek fődíszét az istenek és gigaszok harcát ábrázoló dombormű képezte, maradványaira 1878. akadtak: ezek a berlini muzeumban láthatók.

2. II. A. Philadelphos. az előbbinek ifjabb fia. bátyja II. Eumenés Rómába küldötte, hogy ott a pergamoszi birodalom érdekeit képviselje. Kr. e. 159. követte bátyját a trónon. Harcolt Prusiás. Bithinia királya ellen, segítette Alexander Balast a szíriai trón elnyerésében, végül támogatta a rómaikat az ál Fülöp s az achajai szövetség legyőzésében. Meghalt 138-ban, a tudomány és művészet pártfogójának hirében.

3. III. A. Philométor. II. Eumenés fia; alighogy az előbbit a trónon követte, búskomorságba esett, a kormányzást tanácsosaira bizta s egyedül a kertészetben és szobrászatban lelte örömét. Meghalt Kr. e. 133. Végrendeletében birodalmát és kincseit a rómaiaknak hagyományozta.

Forrás: Pallas NagylexikonMaradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is