Attila
Kocsis Pál állította elő 1917-ben a Rosa menna di vacca és a
Mathiász Jánosné muskotály szülőpárok felhasználásával. 1963 óta
tartozik az államilag minősített csemegeszőlőfajták közé. Csak
Magyarországon ismerik. A házi kertek egyik kedvelt fajtája. Erősen
hólyagos, szabályosan tagolt levelének csúcs- és oldalkaréjai
határozottak, hegyesedők. A levél erek töve pirosas. Fürtje nagy,
vállas, tetszetős. Bogyói fehéres-sárgák, megnyúltak, hamvasak.
Átlagos években szeptember végétől fogyasztható. Késői érése miatt
biztonságos beérésére csak jó fekvésben számíthatunk. Előnyei
közül páratlanul finom, a Hamburgi muskotályéval vetélkedő
muskotályos ízét kell megemlítenünk, magas terméshozama mellett.
Legfőbb hibái: a késői érése, és a rothadás érzékenység. Szedését
és szállítását nehezíti, hogy a rövid bogyóecset következtében bogyói
peregnek. Házi kerti termesztését javasoljuk.
Szerkesztette: Lapoda Multimédia
Maradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is
|