Ausztrália
Az ausztráliai bortermelés délen összpontosul, mivel ott a nyár elég
hűvös ahhoz, hogy a szőlőben a nagy cukortartalom mellett elegendő
sav is képződjön. Ausztráliában is a Cabernet sauvignon dominál a
vörös borszőlők palettáján, s ezt követi a Shiraz, ahogy itt a Syrah-t,
nevezik. Híres a Henschke-féle Hill of Grace. Azt állítják, hogy arrafelé
150 éves Syrah szőlőtőkék is találhatók. Syrah-ból kitűnő minőségű
borokat készítenek McLaren Vale-ben és Coonawarrában.
Nyugat-Ausztráliában, különösen Margaret River környékén, a
Cabernet sauvignon dominál. A testes vörösborok kitűnően
alkalmasak barrique-ban való érlelésre, és valóságos óriásokká
tehetők. A Cabernet sauvignont és a Syrah-t gyakran mint cuvée-t
keverik. Szokatlan házasítás ez, amely rendszerint igen zamatos,
tartalmas, az egész szájat betöltő bort eredményez.
Szerkesztette: Lapoda Multimédia
Maradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is
|