Ausztráliai gyapju
A föld kerekségén nincs világrész vagy ország, mely oly nagy
szerepet játszik a gyapjutermelés terén mint Ausztrália, mert rengeteg
kiterjedésü legelői és csekély népessége miatt az állattenyésztés oly ágának
felkarolására van utalva, mely könnyen és olcsón exportálható termékeket
szolgáltat, és e követelményeknek a kis tömegben nagy értéket képviselő és romlásnak
ki nem tett gyapju leginkább felel meg. Ezért Ausztráliában már e század elején
meghonosították a merinó-juhot és 1815-től a mai napig évről évre növekedő
mennyiségben gyapjut exportáltak; de mig a gyapjút azelőtt főleg Amerikába
vitték, 1864-től kezdve az Egyesült-Államok által kivetett magas védvám által
arra lettek kényszerítve. hogy összes gyapjujukkal az európai piacot keressék
fel. Ebben az esztendőben kezdődik az európai merinójuhtenyésztők szorongatott
helyzete, mely nagyon leapasztotta a merinó-nyájakat. Az utolsó években
évenként 1-11/2 millió métermázsa gyapju került Ausztráliából Európába. Az A.
nem oly értétekes, mint a jó európai merinó-gyapju, mert Ausztrália éghajlata
nem kedvez a finom gyapjunak, sőt miután a tenyésztők ott egész esztendőben
szabad ég alatt a legelőn tartják juhaikat, többé-kevésbbé porhanyó is és
emiatt rendesen európai gyapjuval keverve dolgozható csak fel. Ausztrália
eszerint főleg a rosszabb európai merinó-gyapjunak árt és annak az árát nyomja.
Az A. gyapju finomsága változik, mert eltérő európai nyájakból használtak és
visznek ki jelenleg is kosokat, de egészben véve ritkán megy a prima fölé,
továbbá porhanyóbb és ernyedtebb, mint az európai gyapju és sok bojtorjánt
tartalmaz, mit a juhok a legelőn szednek össze.
Forrás: Pallas Nagylexikon
Maradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is
|