Kisszótár


Magyar Magyar Angol Angol
bab bean
bab beans
báb cocoon
báb dummy
báb marionett
báb marionette
báb puppet
báb tool
baba baby
baba doll
baba dolly
bába midwife, mi...
baba poppet
baba puppet
babaarcú de... doll
babaház doll's hous...
babaház dollhouse
babahintőpo... baby powder...
babája vkin... sweetheart
babakocsi baby buggy

Magyar Magyar Német Német
bab Bohne (e)
báb Figur (e)
báb Kegel (r)
báb Marionette ...
baba & báb ... Puppe (e)
bába & szül... Hebamme (e)...
babaarc Puppengesic...
babakocsi Puppenwagen...
babér Lorbeer (r)...
babérlevél Lorbeerblat...
bábjáték Puppenspiel...
babkávé & s... Bohnenkaffe...
bableves Bohnensuppe...
babona Aberglaube ...
babonás abergläubis...
bábszínház Puppenspiel...
bábszínház Puppentheat...
bacillus Bazille (e)...
bácsi Oheim (r)
bácsi Ohm (r)

Címszavak véletlenülCímszó:
Tartalom:

B

az abéce második betüje: görög neve béta, a héber béth-ből, ami tulajdonkép a. m. ház, mert a héber betü alakja házikóhoz hasonlít. Az algebrában b az egyenletnek második ismert száma (a az első, c a harmadik stb.); így mindenféle fölsorolásban a második tagot jelzi. Rövidítések:

B v. b: római föliratokon, pénzeken a. m Balbus, Brutus, bene, bixit (a. m. vixit). Keleti nevekben két tulajdonnév közt (b. az ibn röviditése (l. Ben); keresztény föliratokon beatus, beata. Mai pénzeken az illető országnak második penzverőhelye. Körmöcbánya pénzverdei jegye 1867-ig, mig t. i. pénzügyileg az egységes Ausztriába voltunk kebelezve. A logikában az állitmányt jelenti, A az alanyt. A kémiában a. m. Bór. Angliában B. a Bachelor rövidítése.

B. A. a. m. Baccalaureus Artium, Angliában Bachelor of Arts, ott a legalsó egyetemi fokozat; továbbá a. m. bonis auspiciis.

B. C. L. a. m. Bachelor of Civil Law, Angliában a legalsó fokozat a jogi karban.

B. L. a. m. Baccalaureus Legum, ang. Bachelor of Laws, egyik alsó fokozat a jogi karban; továbbá lat. a. m. benevole lector! kegyes olvasó.

B. L. S. a. m. Benevolo Lectori salutem! a kegyes olvasónak üdvöt.

B. M. a. m. Baccalaureus Medicinae v. Bachelor of Medicine, Angliában legalsó fok az orvosi egyetemen.

b. m. a. m. brevi manu, továbbá beatae memoriae (boldog emlékezetü), és bene misceatur (jól meg kell keverni).

B. P. D. a. m. bono publico datum (közcélra adva).

B. Sc. a. m. Baccalaureus scientiae v. Bachelor of science, Angliában legalsó fokozat a természettudományok egyetemi tanulmányában.

B. S. G. D. G. a. m. breveté sans garantie du gouvernement. Franciaországban rendes formulája a szabadalomnak. nB (hang), lágy, vagyis zöngés ajakmássalhangzó (l. Mássalhangzók), mely nyelvünkben szabályszerüen váltakozik a p hanggal, p. kapdos helyett azt mondjuk kabdos, viszont dobtam h. doptam stb. Magánhangzók után eredeti magyar szókban mb-ből lett, p. eb eredetileg emb, a középfoknak bb képzője az ugor alapnyelvben -mb volt. Nagy szerepet játszik a b hang magyar ikerszók utótagjában: inog-binog, ákom-bákom (azelőtt kákom-bákom), csiga-biga, tarka-barka.

B, a zenében eredetileg az alaphanglépcsőben az a után következő hangnak neve volt, melyet később h-val cseréltek fel. Hollandiában és Angolországban azonban a b még most is az a-nál egy egész hanggal magasabb hangot jelenti, t. i. azt, melyet mi h-nak nevezünk. Nálunk pedig a b a h alatt egy fél hanggal mélyebben s az a-nál csak egy fél hanggal magasabban fekvő hangot jelenti. Azonkívül b-nek nevezzük azt a módosító jelet (b), melyet valamely hangjegy elé teszünk a végett, hogy az egy fél hanggal leszállíttassék. (L. Módosító jelek.) Végül b annyit is jelent mint basso,. p. c. b. a. m. col basso.

Forrás: Pallas NagylexikonMaradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is